SVE O PORODILJSKOM ODSUSTVU: Evo šta je potrebno od dokumenata i kako se produžava

Novosti online

10. 07. 2023. u 10:53

KOLIKO god informisana bila, svaka žena koja se sprema da se pozdravi sa poslom zbog porođaja, mahnito gugla šta je sve od dokumenata potrebno za odlazak na porodiljsko odsustvo.

СВЕ О ПОРОДИЉСКОМ ОДСУСТВУ: Ево шта је потребно од докумената и како се продужава

Foto Shutterstock

Uplašena da će je sa stomakom do zuba vratiti kući po čuveni papir koji fali, svaka će nebrojeno puta proveriti da li je dokumenatcija potpuna i da li su svi rokovi ispoštovani.

Kako bismo bar nekome olakšali potragu, sabraćemo na jednom mestu sve što je važno znati o odlasku na porodiljsko odsustvo. Krenućemo, zato, od početka.

Šta je porodiljsko odsustvo?

Iako većina nas misli da u Srbiji žena ima pravo na 12 meseci porodiljskog odsustva, to nije u potpunosti tačno. Baš porodljsko odsustvo traje samo tri meseca, mesec dana pred porođaj i dva meseca nakon istog i vezano je za sam porošaj i za oporavak od istog, piše Republika

Porodiljsko odsustvo se otvara na osnovu nalaza nadležnog ginekologa najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pre procenjenog termina za porođaj.

Period od devet meseci koji slede iza toga naziva se "odsustvo radi nege deteta" i automatski se nadovezuje na porodiljsko, bez potrebe dostavljanja ikakve dodatne dokumentacije. Ovaj deo odsustva vezan je za negu deteta i, kao takav, može da ga koristi i otac.

Za prvo i drugo dete odsustvo traje godinu dana, dok za treće i svako naredno dete, zaposlena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine.

 

Potrebna dokumentacija

Da bi jedna žena otišla na porodiljsko odsustvo potreban joj je izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad, odnosno doznaka koju izdaje ginekolog. Takođe, ukoliko je koristila trudničko bolovanje, potrebna joj je i prva doznaka koju je dobila kada je zbog problema sa trudnoćnom odlazila na trudničko odsustvo.

Takođe, potrebno je da popuni Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva, kao i od poslodavca uzeti Rešenje o korišćenju porodiljskog odsustva. Na kraju, potrebno je dostaviti i fotokopiju kartice tekućeg računa, ali vodite računa da fotokopirate samo prednju stranu, ne i zadnju koja sadrži sigurnosne kodove koji ne bi smeli da dođu u ruke nepoznatih.

Ukoliko imate već jedno dete, potrebna je i njihova fotokopija izvoza iz matične knjige rođenih, kao i kopija overene zdravstvene knjižice. To je potrebno zbog isplate svih davanja koja se dobijaju na ime rođenja deteta, jer je uslov za sva redocno vakcinisanje sve dece u porodici.

U nekim slučajevima prikupljenu dokumenatciju na adresu primaoca, koja varira od grada do grada, (u Beogradu je to Sekretarijaz za socijalnu zaštotu u 27. marta) šalje sama kompanija, ali češće je ovaj posao prepušten samoj porodilji.

 

Isplata zarade

Isplatu porodiljskog bolovanja vrši država direktno na tekući račun porodilje, svakog 21. u mesecu. Osim prvobitnog kratkotrajnog kašnjenja dok se zahtev ne obradi, isplate su redovne i tačne u dan. Isplatu naknade zarade, kao i podnošenje poreske prijave za obračunate poreze i doprinose vrši Poreska uprava.

Tokom prva tri meseca porodiljskog bolovanja svim majkama se isplaćuje minimalac, minimalna zarada koja važi u trenutku odlaska na porodiljsko bolovanje. Posle trećeg meseca, kada krene da se računa odsustvo radi nege deteta, iznos za isplatu se obračunava tako što se saberu mesečne zarade u poslednjih 18 meseci rada pred odlazak na porodiljsko bolovanje i dobijen iznos se podeli sa 18. Osnovica za naknadu zarade ne može da bude veća od tri prosečne mesečne zarade u Srbiji prema poslednjim podacima.

 

Kako se produžava odsustvo?

Ukoliko je detetu potrebna posebna nega nakon godinu dana odsustva majke, moguće je tražiti produženje odsustva radi posebne nege deteta. U tom slučaju potrebno je dostaviti Zahtev za veštačenje zdravstvenog stanja deteta u postupku ostvarivanja prava na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta i svu prikupljenu medicinsku dokumentaciju, kao i očitanu ličnu kartu.

U zavisnosti od stepena psiho-fizičkih problema sa kojima se suočava dete, komisija određuje za koliko meseci će da produži odsustvo. Po isteku, ukoliko problemi i dalje postoje, rositelji mogu da podnesu novi zahtev za veštačenje i tako najduže do pete godine života deteta.

Ukoliko komisija odobri produženje, sa njihovim odobrenjem i sa novim rešenjem poslodavca o korišćenju odsustva, kao i sa očitanom ličnom kartom, ide se u opštinu ili sekretarijat, gde se podnosi novi zahtev za naknadu zarade.

(Alo)

BONUS VIDEO:

PLES OD SUMRAKA DO SVITANjA: Poslednje veče Exit-a u iščekivanju spektakularne završnice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!