SIMBOL HRABROSTI I VOĐA DO POBEDE: Na današnji dan rođen vojvoda Živojin Mišić

D.B.M.

19. 07. 2023. u 09:00

JEDAN od najpoznatijih srpskih vojskovođa i nacionalnih heroja vojvoda Živojin Mišić rođen je na današnji dan 1855. godine. Uzimajući njegov izuzetan doprinos srpskom vojnom uspehu tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, ovaj dan služi kao prilika da se pogleda unazad na život i dostignuća velikog vojnog stratega.

СИМБОЛ ХРАБРОСТИ И ВОЂА ДО ПОБЕДЕ: На данашњи дан рођен војвода Живојин Мишић

Foto: Opština Mionica

Postao je simbol hrabrosti i vođa koji je vodio srpsku vojsku do velikih pobeda. Sa izvanrednim vojnim znanjem i sposobnostima, on je priznat kao jedan od najvećih srpskih vojskovođa svih vremena.

Njegova hrabrost i vojnička veština posebno su došle do izražaja tokom balkanskih ratova. Njegov nadmoćan taktički pristup i vođenje vojske pridobili su divljenje kako saveznika, tako i neprijatelja. Izgradio je reputaciju nepokolebljivog vođe. U Prvom svetskom ratu komandovao operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austrougarskom vojskom. Napisao nekoliko vojnih rasprava, od kojih je najpoznatije delo "Strategija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije