VOLONTERKE IZ AUSTRALIJE LEČILE SRPSKE RANJENIKE: U zbirci "Adligata" nađene do sada nepoznate fotografije

Novosti online

19. 07. 2023. u 14:37

AMBASADOR Australije Daniel Emeri održao je predavanje "Istorija multikulturalizma u Australiji" u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru programa "Ambasadori u Adligatu".

ВОЛОНТЕРКЕ ИЗ АУСТРАЛИЈЕ ЛЕЧИЛЕ СРПСКЕ РАЊЕНИКЕ: У збирци Адлигата нађене до сада непознате фотографије

Adligat

Australijsko veče pod nazivom "Putevima i pustinjama Australije" bilo je sastavljeno od tri segmenta: predavanje ambasadora o istoriji Australije, sa posebnim osvrtom na istoriju i probleme emigracije, predavanje predsednice Adligata Svetlane Mirčov, eksperta za knjige štampane tokom Prvog svetskog rata, i putopisca Viktora Lazića o putovanju Australijom.

Adligat

Australija


U zbirci Prvog svetskog rata pronađene su nepoznate fotografije medicinskih sestara koje su iz Australije došle da volontiraju u Srbiji, u okviru Bolnice škotskih žena. Veliko požrtvovanje i posvećenost koje su pokazale zauvek su spojile Srbiju i Australiju, a tek poslednjih godina na videlo izlaze njihove zasluge. Javnosti su po prvi put u Adligatu predstavljene pojedine fotografije iz Adligatove zbirke.
U Udruženju Adligat u okviru Muzeja knjige i putovanja nalazi se najveća zbirka australijskih knjiga i filatelije u regionu.

Adligat

Veče Australije u Adligatu


 Emeri je govorio o značaju emigracije za Australiju, o nastanku ove države kao države emigranata, a počasni predsednik Adligata Viktor Lazić predstavio je fotografijama i putopisima svoje dvomesečno putovanje po australijskim pustinjama i gradovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)