PATRIJARHU ČESTITALI ROĐENDAN: Grupa srpskih osnovaca iz Slovenije i Drvara posetila Hram Svetog Save

D. B. M.

22. 07. 2023. u 18:00

GRUPA srpske dece, osnovaca iz Slavonije i Bosne i Hercegovine, posetila je juče Hram Svetog Save u Beogradu i čestitala patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju rođendan.

ПАТРИЈАРХУ ЧЕСТИТАЛИ РОЂЕНДАН: Група српских основаца из Словеније и Дрвара посетила Храм Светог Саве

Foto: Printskrin

Patrijarh im je poručio da se raduje što su došli u Beograd i naročito u Hram Svetog Save.

- Hvala svima na poklonima, neka vam Bog uzvrati hiljadu puta više. Svaki dar je simbol koji u sebi krije raspoloženje i ljubav onog koji daruje. Otuda, uz zahvalnost na poklonima, za mene danas najveći dar je što ste vi ovde, u Hramu Svetog Save i što svi znate da je Sveti Sava rodio svakog od nas - poručio je patrijarh deci.

Dodao je da su rođendani dobri povodi da se srećemo, da se vidimo, da se radujemo, ali i da su najbolji mogući trenutak da shvatimo da nismo samo biološki rođeni, da smo bića koja su rođena da se neprestano duhovno rađaju i obnavljaju.

- Tako da naš biološki život ima i svoj smisao i svoju lepotu i punoću samo onda kada smo i duhovno živi i kada se duhovno rađamo, a duhovno se rađamo, duhovno smo živi kada se krstimo u ime Svete trojice, i kada čitav naš život, bez obzira šta radimo, jeste molitva. To znači da nije molitva samo kada dođemo u hram i kada se molimo za naše bližnje, mamu, tatu, brata, sestru, komšije, drugove, sebe - rekao je patrijarh.

Drenjine za dobro zdravlje

DECA iz Drvara poklonila su patrijarhu sliku Hrama Svetog Save iz njihovog mesta, pošto samo Drvar i Beograd imaju hramove Svetog Save, paket sa domaćim proizvodima od drenjine, sa porukom da bude zdrav kao dren i da živi još mnogo godina.

Osnovci iz Slavonije doneli su patrijarhu rukotvorine i maketu Visokih Dečana gde se on zamonašio i "Knjigu o Boboti".

Dodao je da molitva nije samo onda kada kažemo "Gospode, pomiluj", nego to treba da bude početak i kraj svega što činimo u životu:

- Molitva treba da bude i jeste da smo ispunjeni lepotom, radošću, ljubavlju. Sve to jeste molitva. Kada sve činimo započinjemo i završavamo molitvom i kada sve činimo u slavu Božju. Ako nešto darujemo onome koga volimo i to treba da bude u slavu Božju. Čak i onda kada smo nezadovoljni, tužni i neraspoloženi, ako bez obzira na to kako nam je kažemo "Slava ti, Bože", onda i to postaje molitva. Time naš život pretvaramo u duhovnu relnosti - rekao je poglavar SPC deci.

Osnovci su, inače, došli u trodnevnu posetu glavnom gradu Srbije, a svi listom ističu da su oduševljeni susretom sa patrijarhom, ali i sa Beogradom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024