MINISTAR SELAKOVIĆ: Neće biti privatizacije državnih domova

Novosti onlajn

02. 08. 2023. u 19:32

"POJAVILI su se neki glasovi da Srbija želi da privatizuje domove za stare. To je najobičnija neistina i laž. Dakle, Srbija ne planira to da uradi, Srbija je država koja po svom Ustavu ima i socijalnu kategoriju, i domovi za stara lica će postojati u državnom sistemu", istakao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, tokom posete Vranju.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Неће бити приватизације државних домова

Foto: Ž. Knežević

On je naglasio da je samo ove godine iz državnog budžeta preko milijardu i 478 miliona dinara uloženo u funkcionisanje domova za smeštaj korisnika.

Selaković je naveo da će država pomoći i rad domova u privatnom vlasništvu, kojih je u ovom trenutku u Srbiji 265.

Takođe, Selaković je podsetio da danas u Srbiji postoji 44 različite vrste domskog smeštaja za stara lica, među kojima je 25 gerontoloških centara, te najavio da će u Valjevu uskoro biti otvoren potpuno nov i savremeno opremljen gerontološki centar.

Govoreći o ceni smeštaja u domovima za stare, ministar Selaković je rekao da se cena nije menjala od 2015. godine i pored povećanja plata i penzija, a da se iz tih prihoda finansira funkcionisanje domova.

- Tražićemo najbolji način da to ne bude na štetu građana, na štetu korisnika, ali ćemo morati da povećamo cene smeštaja, jer je najavljeno i povećanje plata negovateljicama kao nekome ko obavlja najteže i najkomplikovanije poslove u samim domovima za smeštaj starih lica, a to jeste na Zapadu jedna od najplaćenijih zanimanja kada pogledate - rekao je Selaković.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić