SA LETOVANJA ĆE DONETI I ERIS: Najnovija podvarijanta kovida potvrđena i u Grčkoj gde se odmara veliki broj Srba

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 08. 2023. u 07:00

NOVA varijanta virusa korona - eris, zbog koje je Svetska zdravstvena organizacija juče svim državama uputila preporuku da obrate pažnju na epidemiološku situaciju, registrovana je u 51 državi, uključujući i Grčku, gde trenutno letuje veliki broj građana Srbije. Iz SZO upozoravaju da je reč o "varijanti od interesa" jer eris označen kao EG.5 ima potencijal da se lako prenese, da uzrokuje teže oblike bolesti, i da zaobiđe imuni sistem stečen preležanim kovidom ili vakcinacijom.

СА ЛЕТОВАЊА ЋЕ ДОНЕТИ И ЕРИС: Најновија подваријанта ковида потврђена и у Грчкој где се одмара велики број Срба

G.Šljivić

U Srbiji zbog erisa nije "upaljen crveni alarm", a epidemiolozi kažu da situaciju treba pratiti.

SZO navodi da je EG-5 odnosno EG.5 još jedan "potomak" omikron varijante kovida i da je prvi put registrovan u februaru ove godine. Od tada broj zaraženih ovom varijantom konstantno raste. Ono što posebno zabrinjava je što se već uveliko širi u nama omiljenoj letnjoj destinaciji - Grčkoj. Može se očekivati je neko po povratku sa mora u zemlju donese i novi virus.

- Na nama je da pratimo situaciju i da reagujemo na vreme - kaže za "Novosti" prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine. - Potpuno je očekivano da omikron daje nove podsojeve i mutacije, ali eris nije pretnja kao što je to bio delta soj.

Međutim, dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Palilula", ima sasvim drugačije mišljenje:

- Uveren sam da je eris veštačka tvorevina, kao i sam kovid. Zato me ne bi iznenadilo da nam se dogodi scenario kao što je bio na početku kovida, kada je rečeno da je to "smešan virus".

Stručnjaci navode da su simptomi erisa temperatura, glavobolja, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje nosa i bol u grlu. Praktično, kako ističu, isti simptomi kao i kod većine varijanti kovida.

Lekari u našoj zemlji kažu da povišene temperature kod većeg broja pacijenata sada registruju zbog stomačnih virusa, infekcija usled slabog pranja voća i povrća, alergijskih komplikacija, a povremeno i zbog kovida.

- Svaki pacijent sa temperaturom trebalo bi da se javi svom izabranom lekaru ili pedijatru - kaže dr Stojanović. - Lekar će da proceni o kakvom stanju je reč i da propiše terapiju ili uputi na testiranje. U Domu zdravlja "Palilula" i dalje imamo Respiratornu ambulantu i u njoj testiramo sumnjive na kovid.

Upozorenje na globalnu opasanost

DA eris preti da bukne na globalnom nivou pokazuju podaci iz Velike Britanije, gde je svaki sedmi slučaj kovida otkriven testiranjem u bolnicama posledica zaražavanja podvarijantom EG.5. Broj zaraženih ovim novim sojem raste i u Americi.

U Domu zdravlja "Savski venac" primenjuju drugačiji protokol.

- U našoj ustanovi i dalje se trijaža radi na ulaznim vratima, gde pitamo svakog pacijenta za tegobe - kaže dr Snežana Kalabić, specijalista opšte medicine. - Ukoliko ima temperaturu, upućujemo ga na respiratornu ambulantu, a lekar u njoj procenjuje da li pacijenta da vrati na lečenje kod izabranog lekara ili da ga testira i leči od kovida. Svaki teži slučaj upućujemo na Infektivnu kliniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024