U VOJVODINI 15 POTVRĐENIH SLUČAJEVA OBOLEVANJA OD GROZNICE ZAPADNOG NILA: Svi pacijenti se nalaze na bolničkom lečenju

Lj.P.

16. 08. 2023. u 12:34

MEĐU stanovništvom Vojvodine, registrovano je 15 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice zapadnog Nila, a pacijenti su sa prebivalištem na teritoriji svih okruga. U Zapadnobačkom okrugu registrovana su tri slučaja, u Južnobačkom četiri, Sremskom, Južnobanatskom i Srednjebanatskom po dva, i po jedan slučaj u Severnobačkom, i Severnobanatskom okrugu.

У ВОЈВОДИНИ 15 ПОТВРЂЕНИХ СЛУЧАЈЕВА ОБОЛЕВАЊА ОД ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА: Сви пацијенти се налазе на болничком лечењу

Foto: Free Images Pixabay

Većina obolelih, kako navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, imala je neki komorbiditet, odnosno najčešće dijabetes i hipertenziju, a svi do sada potvrđeni slučajevi imaju neuroinvazivne forme bolesti – meningitis ili encefalitus, i nalaze se na bolničkom lečenjeu.

Groznica zapadnog Nila se, kako dodaju, na našem podneblju registruje od juna do novembra, a period od uboda inficiranog komarca do pojave bolesti traje od dva do 14 dana. U najvećem broju slučajeva od 70 do 80 odsto inficirana osoba nema nikakvih simptoma ni znakova bolesti. Kod oko 20 odsto inficiranih javlja se blaga bolest, slična gripu uz povišenu telesnu tepmeraturu, glavobolju, malaksalost, slabost, bolove u zglobovima i mišićima, koja prolazi bez posledica posle pet do sedam dana.

Mogu se javiti i osip na trupu i ekstremitetima, uvećanje limfnih žlezda i proliv, a mali procenat, manje od jedan odsto inficiranih osoba razvija tešku formu bolesti, koja se može manifestovati kao upala mozga ili moždanica. Simptomi upale mozga ili moždanica su intenzivna glavobolja, ukočen vrat, pospanost, dezorijentisanost, koma, tremor, nevoljni grčevi, slabost mišića i paraliza. Upale mozga i moždanica se češće javljaju kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba sa oslabljenim imunitetom i hroničnim poremećajima zdravlja.

- Ukoliko se jave simptomi bolesti potrebno je je javiti se svom lekaru – savetuju iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine. - Konačnu dijagnozu bolesti postavlja specijalista infektolog nadležne bolnice na osnovu kliničke slike i laboratorijskog testiranja uzoraka pacijenata. Teške, neuroinvazivne forme bolesti zahtevaju bolničko lečenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)