JAVNA RASPRAVA ŽELJKA MITROVIĆA I OLIVERE ZEKIĆ: On joj posvetio pesmu, ona njemu napisala otvoreno pismo

Novosti online

22. 08. 2023. u 17:11

ŽELjKO Mitrović, vlasnik Pink Media Group i Olivera Zekić, predsednica saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ušli su u javnu raspravu nakon što je juče REM povodom snimaka u kojima se koristi veštačka inteligencija, saopštio da su pružaoci medijskih usluga dužni da u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima spreče zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta u koje spadaju lik i glas.

ЈАВНА РАСПРАВА ЖЕЉКА МИТРОВИЋА И ОЛИВЕРЕ ЗЕКИЋ: Он јој посветио песму, она њему написала отворено писмо

Foto: P. Milošević/Pink

Naime, Mitrović je na Instagramu ovu odluku okarakterisao kao civilizacijski presedan, te poslao poruku Oliveri Zekić uz pesmu "Fly me to the moon".

- Rem je juče učinio civilizacijski presedan, i zabranio AI satiru na televiziji Pink, verujem da se ova zabrana ne odnosi samo na satiru ludog Žeksa već i na potencijalnu AI satiru Stevana Sremca, Branislava Nušića i ostalih ljudi slobodnog duha, koji svakako, u različitim epohama, preplašiše i prestraviše mnoge! Ali nema veze, toliko toga imam u planu, da me zabrane samo inspirišu! Pored toga sto sam razvio tehnologiju koja ce svetu biti poznata tek za 3 do 6 meseci, resih da Remu i Oliveri Zekić odgovorim na način kojim treba da shvate da nema tih zabrana koje mogu sprečiti brzinu tehnološke tv i video AI revolucije u kojoj sam trenutno jedan od svetskih lidera! Zato ako ste se preplašili svi zajedno, šibnite me na mesec , kao u ovoj pesmi, pa da možete lepo da se opustite u ambijentu inkvizicije i srednjeg veka, jer je tako svakako bolje za nas koji definitivno ne pripadamo ovoj sumornoj i represivnoj epohi! - poručio je Mitrović na Instagramu.

Nakon objave Mitrovića, Olivera Zekić uputila je otvoreno pismo vlasniku Pinka.

"Upotrebom savremenih tehnologija mora biti kontrolisana i svrsishodna, što Vi sa svojim centrom za razvoj digitalnih video tehnologija (DVVC) vrlo dobro znate. Isto kao i što znate, ad bez obzira pto izigravate Boga, pravila i procedure moraju da budu iste, pa i za Vas, koji se ovih dana potpisujete kao satiričar, ludi Žaks. Iz Vašeg saopštenja shvatili smo nekoliko stvari i ozbiljno se zabrinuli: Prvo, da će uskoro da se pojave Stevan Sremac i Branislav Nušić, i da će da gostuju na Hit tvitu. Drugo, da posedujete tehnologiju koja vraća iz mrtvih, ali, nema brige, ima nade i za nas obične smrtnike, pošto će ostatak čovečanstva tom tehnologijom ovladati za nekih tri do šest meseci. Treće, da ste željni putovanja na mesec, gde ćete sa Sremcem, Nušićem i ostalim slobodnim dugovima da se borite protiv inkvizicije i srednjeg veka. Sve zajedno, u prve dve stavke ne možemo da Vam pomognemo, a kada je reč o trećoj preporučujemo da nikako ne idete ruskom Lunom, bolje da probate dronom. I jedino je vaćno da shvatite, ovde, ili na mesecu, da REM mora da postavlja neke granice, pogotovo onim idejama koje nas, sve zajedno izbacuju iz svake orbite. I to ćemo nastaviti da radimo, gde god bili i Vi, i Nušić i Sremac i svi ostali slobodni dugovi. I slobodno uživajte. Što bi rekao Sremac: 'I mesečina može biti pogled na svet'", napisala je Zekić.

Šta piše u odluci REM?

"Povodom nedavno objavljenih snimaka na društvenim mrežama i u najavama programa PMU u kojima se pojavljuju javne ličnosti čije izjave su obrađene korišćenjem mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija, podsećamo sve pružaoce medijskih usluga da su, shodno odredbi iz člana 47. Zakona o elektronskim medijima,  dužni da ne pružaju programske sadržaje koji mogu zloupotrebiti lakovernost gledalaca i slušalaca i da audio-vizuelni sadržaj ne dovodi u zabludu javnost u pogledu ličnosti, događaja ili pojave koji su predmet snimka, naročito u informativnim programima čija je prvenstvena namena da na osnovu činjenica informišu korisnike medijskih usluga o aktuelnim događajima, ličnostima i pojavama, kao i da doprinesu njihovom tumačenju i razumevanju. Napominjemo, da nepoštovanje navedene zakonske odredbe može dovesti do pokretanja postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima.

Prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija u drugim vrstama programa, kao što su zabavni, dokumentarni, obrazovni i drugi, trebalo bi da sadrži prikazivanje uočljivog obaveštenja pre, tokom čitavog trajanja i na kraju, da je program generisan putem veštačke inteligencije. Osim isticanja obaveštenja na prethodno opisan način, PMU ima zakonsku obavezu da spreči zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta, u koje spadaju nečiji lik ili glas“, naveo je REM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)