NOVI SOJ VIRUSA KORONA REGISTROVAN U KOMŠILUKU: Pročitajte koji to simptomi mogu upućivati na zarazu "Erisom"

Novosti online

27. 08. 2023. u 15:58

NOVA varijanta koronavirusa, Eris, identifikovana je u Mađarskoj, saopštio je u petak MTI Nacionalni centar za javno zdravlje i lekove (NNGIK).

НОВИ СОЈ ВИРУСА КОРОНА РЕГИСТРОВАН У КОМШИЛУКУ: Прочитајте који то симптоми могу упућивати на заразу Ерисом

Foto Pixabay free images

Nova varijanta je identifikovana iz laboratorijskih uzoraka ljudskih bolesti. Broj slučajeva povezanih sa SARS-CoV-2 EG.5 (Eris) je poslednjih nedelja pokazao značajan porast širom sveta, a Svetska zdravstvena organizacija je podigla ovu varijantu u kategoriju „varijanti koje zahtevaju pažnju“.

NNGIK je naglasio da, kao i druge varijante omikrona, bolest izaziva simptome slične gripu - groznicu, glavobolju, curenje iz nosa, bol u grlu, bolove u mišićima i zglobovima, slabost. Rizik od ozbiljne bolesti je nizak.

Trenutno, velika većina infekcija Covid-19 u Mađarskoj se javlja sporadično i nije zabeleženo širenje epidemije širom zemlje, preneo je Kurir.

Podsetimo, nedavno je registrovana i nova varijanta koronavirusa nazvana BA.2.86, koja ima veliki broj mutacija, a pojavila se do sada u četiri zemlje - SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu, dok naučnici istražuju koliko se proširila i kako će se imuni sistem braniti od nje.

Nova varijanta, na društvenim mrežama nazvana i pirola, ima više od 30 mutacija u poređenju sa najbližim prethodnim oblikom BA.2, podvarijantom omikron, rekla je Džesi Blum, virusolog u Centru za rak "Fred Hačinson" u Sijetlu, u američkoj državi Vašington.

Prema njenim rečima, to je evolutivni skok uporediv po veličini sa onim koji je prvobitno doveo do omikron soja koronavirusa, prenosi Si-en-en.

Poslednjih sedam dana

U srbiji ukupno 590 slučajeva

Poslednjih sedam dana u Srbiji je registrovano ukupno 590 zaraženih korona virusom.

BONUS VIDEO: RTS PREKINUO PROGRAM: Srčani udar, pa reanimacija - trenutak kada se snimatelj srušio

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024