NAKON PAR MESECI ZATIŠJA: Stručnjak upozorava - Broj zaraženih koronom raste, a virus će i dalje da mutira

Novosti online

11. 09. 2023. u 20:45

NAKON zatišja od skoro par meseci, broj zaraženih korona virusom opet u Srbiji raste. To se, prema rečima direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prof. dr Gorana Stevanovića dešava unazad tri nedelje, ali kako napominje nema razloga za paniku, već samo treba da radimo ono što je normalno u ovim okolnostima.

НАКОН ПАР МЕСЕЦИ ЗАТИШЈА: Стручњак упозорава - Број заражених короном расте, а вирус ће и даље да мутира

Foto D. Milovanović

Napominje da se virus još nije stabilizovao, da se on i dalje menja, te da ne treba da nas iznenadi ako se pojavi i neka nova podvarijanta.

U Srbiji je prošle nedelje otkrivena i podvarijanta omikron soja korona virusa, takozvani Eris. On je otkriven u Vojvodini, i to tokom redovnog nadzora nad kovidom 19. 

I zvanične brojke koje se objavlju na 7 dana pokazuju da broj zaraženih korona virusom raste.  Po izveštaju od četvrtka, 7. avgusta za nedelju dana korona virus potvrđen je kod 964 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu za 278 pozitivnih testova više. Istovremeno, od prošlog četvrtka do danas, testirano je 5.647 osoba, što je za skoro 1.000 više u odnosu na prethodnih 7 dana kada je testirano 4.705 osoba. Na sreću, preminulih nije bilo.

- Imali smo jedno zatišje, međutim, već unazad tri nedelje raste broj. Ranije smo imali jedan, dva obolela dnevno, sad imamo do 10-ak. Trenutno je kod nas 10 pacijenata hospitalizovano kod nas sa pneumonijama koje zahtevaju hospitalizaciju, ali nemamo nikog u Jedinici intenzivnog lečenja - kaže prof. dr Stevanović.

Javljaju se i mlađe i starije osobe, takva je slika i među obolelima, a oni koji moraju da se hospitalizuju imaju neki komorbiditet uglavnom, odnosno hroničnu bolest, ili su gojazni.

Na pitanje da li obolevanje možemo da pripišemo omikronu, odnosno njegovoj povarijanti Erisu, podseća da njega ima svuda u našem okruženju, ali da je to jedna od podvarijanti koja nam neće doneti ništa značajno.

- Za par meseci može da se pojavi novi soj, koji će se zvati drugačije. Virus se još uvek nije stabilizovao, već se i dalje menja, on će i dalje da mutira u neke nove podvarijante samo je pitanje kada će da se otkrije. Neka će da bude više virulenta, neka malo manja. Ništa nije za brigu. Eris se pojavio u "zgodno" vreme kada raste incidenca obolevanja iz svih drugih razloga - jer se vraćamo sa letovanja, počinju da rade sve škole, više je gužve u gradskom previzu, više nas je u malom prostoru a to sve doprinosi lakšem širenju - podseća prof.dr Stevanović.

Navodi i da su simptomi isti, ali da jednog gotovo da nema.

- Sve počinje sa respiratornom simptomatologijom, jedino što gubitka mirisa i ukusa, praktično gotovo da nema od delta soja. Oni koji su za hospitalizaciju imaju kratak dah, nedostatak vazduha i rendgen nalaz pneumonije - naveo je prof. Stefanović za Telegraf.rs.

BONUS VIDEO: Dno je probijeno: Dok poslanik priča o lečenju bolesne dece, opozicija viče i pravi cirkus

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!