"JASENOVAC JE NAŠ NAJSVETIJI HRAM: Patrijarh Porfirije osveštao zemljište za novi hram na Novom Beogradu (VIDEO)

Novosti onlajn

13. 09. 2023. u 16:39

PATRIJARH srpski Porfirije osveštao je danas zemljište i časni krst za novi hram u Vinogradskoj ulici na Novom Beogradu, posvećen jasenovačkim mučenicima i tim povodom rekao da je Jasenovac najveće i najsvetije mesto u našem narodu.

ЈАСЕНОВАЦ ЈЕ НАШ НАЈСВЕТИЈИ ХРАМ: Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм на Новом Београду (ВИДЕО)

Foto: SPC

Praznik Svetih mučenika jasenovačkih obeležava se 13. septembra, što je i razlog zašto je osveštanje obavljeno danas, saopsstila je Srpska pravoslavna crkva.

- To je paradoks Jevanđelja Hristovog, paradoks vere naše. Upravo onda kada smo slabi i nemoćni, upravo onda kada stradamo, ali ne makar kako i ne za bilo koga, nego onda kada stradamo za ime Hristovo svedočeći njega kao svog Boga i svog spasitelja, onda je to stradanje dobit. Onda je to stradanje pobeda - rekao je patrijarh.

Kako je ocenio, jasenovački mučenici su časna trpeza na kojoj se sabira naš narod.

- Otuda je Jasenovac najsvetiji naš hram. Otuda su mučenici jasenovački najčasnija i najsvetija časna trpeza sa koje zasigurno, kada se Bogu i mučenicima jasenovačkim obraćamo, Bog čuje naše molitve. Mučenici jasenovački baš zbog toga što su svetitelji Božji, što su mučenici za veru, za veru pravoslavnu, ne svode se samo na jedan mali geografski prostor - istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, hram se posvećuje Svetim mučenicima jasenovačkim da bismo podsećali i sebe i sve koji će hram gledati i koji će dolaziti u njega da, kao što su mučenici jasenovački dali sve za Hrista i Hrista ni za šta, i naš život u tim rečima u tom duhu dobija svoj pun smisao.

- U hramu mi ostvarujemo jedinstvo koje je suštinsko. U hram dolazimo da postanemo jedno ne u nekoj ideji ovog sveta, ne u bilo čemu, jer nije svako jedinstvo blagosloveno, nije svako jedinstvo spasonosno. Kada se ujedinjujemo jednom verom u Hristu, onda je to naše jedinstvo jedinstvo u lepoti, u radosti, u ljubavi, u istini -  naveo je patrijarh.

Patrijarh je podsetio da je hram mesto gde svakog čoveka prepoznajemo kao svog bližnjeg i kao svog brata.

 

BONUS VIDEO: AKTIVIRAO SE VULKAN NA HAVAJIMA - Kilauea izbacuje "fontane lave"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024