IZMENE I DOPUNE U BIRAČKOM SPISKU DOSTUPNE ELEKTRONSKI POTPUNO BESPLATNO: Od danas moguće podnošenje zahteva za upis ili promenu podataka

Novosti Onlajn

14. 09. 2023. u 12:10

MINISTAR informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović i v. d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović prisustvovali su danas promociji nove usluge na Portalu eUprava – Zahtev za upis/promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku.

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ У БИРАЧКОМ СПИСКУ ДОСТУПНЕ ЕЛЕКТРОНСКИ ПОТПУНО БЕСПЛАТНО: Од данас могуће подношење захтева за упис или промену података

Ministarstvo državne uprave

Nova usluga građanima omogućava da posredstvom Portala eUprava izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtev za njihov upis ili promenu, kao i da im odgovarajuće rešenje u obliku elektronskog dokumenta bude dostavljeno u njihovo eSanduče.

- Srbija je daleko odmakla u digitalnoj transformaciji javne uprave, a da su građani ozbiljno prihvatili savremeni, digitalni način komunikacije govori i podatak da trenutno u Republici Srbiji više od 2 miliona registrovanih eGrađana koriste na stotine različitih elektronskih usluga, pristupajući Portalu eUprava ali i mnogim drugim državnim portalima, ukupno njih 57. To znači da trećina našeg stanovništva može na primer elektronski izvod iz matične knjige ili državljanstvo brzo i jednostavno da obezbedi putem računara ili mobilnog telefona, 24 sata dnevno, sa bilo koje tačke na planeti i da ga dobije u eSanduče na Portalu eUprava - istakao je ministar Jovanović i dodao da je usluga promene podataka u jedinstvenom biračkom spisku identična nekadašnjoj papirnoj usluzi, samo se sada vrši u elektronskom obliku posredstvom Portala eUprava.

Jovanović je naglasio da građani mogu da izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, kao i da podnesu zahtev za njihov upis ili promenu bez odlazaka na šalter i da je usluga potupno besplatna.

- Pokretanjem ove usluge nastavili smo da radimo na dodatnom unapređenju Jedinstvenog biračkog spiska, jedne od najažurnijih evidencija u zemlji, i napravili novi iskorak u potpunoj digitalizaciji i stvaranju uprave po meri naših građana i privrede, a sve u cilju sveukupnog napretka države Srbije. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastaviće da aktivno prati potrebe građana i obezbeđuje im da na najbrži i najefikasniji način, uz uštedu značajnog vremena i novca, ostvare svoja prava - poručio je ministar Martinović.

On je dodao da su u poslednjih deset godina ostvareni impozantni rezultati u oblasti reforme javne uprave i građanima ušteđeni milioni sati čekanja na šalterima. Kako je naveo, Srbija danas ima više od dva miliona eGrađana, što znači da su se sve generacije, uključujući i penzionere, izuzetno dobro snašle u korišćenju savremenih informacionih tehnologija.

Da bi građani pokrenuli ovu uslugu, potrebno je da budu punoletni državljani Republike Srbije koji su registrovani korisnici Portala eUprava i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Nakon prijave na Portal eUprava, korisnik može izvršiti uvid u svoje podatke klikom na ekran Jedinstveni birački spisak i po potrebi podneti zahtev za izmenu podataka.

Usluga je besplatna, a svaka osoba može isključivo za sebe da podnese zahtev. Rok za postupanje nadležnog ovlašćenog lica za ažuriranje biračkog spiska je 24 časa od prijema zahteva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima