“NE NA MOJE MESTO” Mihajlovska: Duplirane kazne za zauzimanje parking mesta rezervisanih za invalide - hvala državi što nas je čula

Novosti online

17. 09. 2023. u 14:10

PREDSEDNICA Upravnog odbora Saveza za pristupačnost Srbije Ljupka Mihajlovska izjavila je da su od danas duplirane kazne za zauzimanje parking mesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom i zahvalila se instutucijama što su imale sluha za njihovu inicijativu.

“НЕ НА МОЈЕ МЕСТО” Михајловска: Дуплиране казне за заузимање паркинг места резервисаних за инвалиде - хвала држави што нас је чула

Foto: P. Milošević

Ona je gostujuću u jutarnjem programu TV Prva istakla da ne očekuje da će to rešiti ovaj problem, ali da je jako važno da se izmene zakona usvajaju u saglasju sa udruženjima osoba sa invaliditetom.

 - Zahtevali smo izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, u smislu pooštravanja kazne za zauzimanje parking mesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom, što se I desilo novim izmenama koje je skupština usvojila, I taj zakon danas stupa na snagu. Visina kazne je duplirana, bila je pet hiljada dinara, a sada je deset hiljada dinara. Želim da kažem da ne očekujemo da će ovo rešiti naš problem, ali je bitno da su nas institucije čule, da nas je MUP čuo, Vlada Republike Srbije, narodni poslanici i ovom prilikom se zahvaljujem svima - istakla je Mihajlovska.

Ona je rekla da i oni rade svoj deo posla sprovođenjem akcija i radom na terenu, a primer za to je akcija “Ne na moje mesto”. Kako je rekla, ova akcija, koja je nastala prošle godine, dobila je šire razmere i nastala je na inicijativu vozača koji su osobe sa invaliditetom.

 - Mi pre svega pozivamo građane da nam šalju fotografije nepropisno parkiranih vozača, tačnije parkiranih na mesta rezervisana za osobe sa invaliditetom. Čest ose šalimo da je to najveća baza nepropisno parkiranih automobila u Srbiji. Pored toga, sprovodimo i akcije na terenu i objašnjavamo građanima zbog čega to ne bi trebalo da rade, i tu nailazimo na razne reakcije -.

Govoreći o pristupačnosti banja u Srbiji za osobe sa invaliditetom, Ljupka Mihajlovska je najavila da, u dogovoru sa Vladom Srbije, naša zemlja uskoro dobija prvu banju u potpunosti prilagođenu ovim građanima.

 - Obišli smo skoro sve banje u Srbiji i videli da nisu u potpunosti prilagođene osobama sa invaliditetom. Svaka banja jeste radila na poboljšanju, ali nije u do kraja pristupačna nama. Na tragu toga, imali smo sastanak u Vladi Republike Srbije, gde smo sa Ministarstvom za javna ulaganja dogovorili rekonstrukciju Sijarinske banje kod Medveđe, koja će biti prvi primer potpuno pristupačne banje u Srbiji. Naša organizacija će tu imati savetodavnu ulogu, što je veoma važno - rekla je Mihajlovska.

Ona je ponovila da je bitno da nadležni rade sa organizacijama osoba sa invaliditetom i da zajedničkim snagama moraju da rade na unapređivanju društva za sve građane.

 -Kada nešto prilagodite osobama sa invaliditetom, to je onda prilagođeno svima. Osobe sa invaliditetom itekako mogu da budu korisni građani ako im je sve prilagođeno. Očekujem nastavak dobre saradnje sa institucijama u budućnosti- zaključila je Mihajlovska.

BONUS VIDEO:

FRANCUSKO VREME KRALjEVA: "NOVOSTI" na noćnom spektaklu u Versaju kojim se obeležava doba Lujeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024