FRANCUSKO VREME KRALJEVA: "Novosti" na velikom noćnom spektaklu u Versaju kojim se obeležava doba Lujeva (FOTO/VIDEO)

EKSPLOZIJA boja, svetlosne duge i buketi vatrometa obasjavaju u smiraj dana geometrijski ošišani raskošni park kraljevske palate u Versaju, dok se među urednim žbunovima i gustim drvoredima provlače zavodljivi tonovi barokne muzike, a mlazevi fontana paraju nebo.

ФРАНЦУСКО ВРЕМЕ КРАЉЕВА: Новости на великом ноћном спектаклу у Версају којим се обележава доба Лујева (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Goran Čvorović

I to je jedan od načina da Francuzi obeleže kraljevsko vreme, u trenutku proslave četiri veka od kada je Luj Trinaesti udario temelje jednom od najraskošnijih dvoraca na svetu.

Već na prilazu, problem s parkiranjem. Gužva na ulazu. Treba, strpljivo, sačekati i red. Ne događa se ovakav spektakl svakoga dana. Tokom cele godine, biće priređen 18 puta, svake letnje subote.

Kada namernik jednom stupi na posed Lujevih, i zađe iza zidova palate, pukne pogled koliko je dugačak. Otvori se pred njim 850 hektara parka sa 55 šumaraka, uređenog prema strogim estetskim normama Andrea Le Notra.

Spektakl je organizovan na 77 hektara, u 15 odabranih odeljaka, sasvim dovoljno da posetilac stekne utisak prostranstva, raskoši i lujevskog sjaja.   

Ne zna čovek kuda bi pre pošao. Enigmu brzo razreši logika mase. Oni koji su već uživali u ovom događaju, dobro znaju gde da zaumzmu busiju. Leđima okrenuti dvorcu, posedali na kamene basamke i travu, nad padinama iznad kanala koja nosi ime Apolonove kočije. Rasprostire im se pogled po celom Versaju.  

Odatle se najbolje osmatra ples svetlosti i vode po basenima i parterima čije je rastinje lenjir nepogrešivo ispresecao. Ima i onih zabačenih, intimniih kutaka, gde, usred ove gungule, može da se postoji i razmisli koji trenutak u potpunoj samoći.

Od fontane do fontane, zelenim lejama, kroz olistali lavirint, među skulpturama, šetnju prate svetlosni efekti, dok zvuci klavsena u stopu slede noćne šetače.

Svi se, najednom, pomalo osećaju dvorski i kraljevski. Pa opet, na leđima rančevi, za neka ramena zakačene pijačne torbe. Untra, provijan za improvizovani piknik, dok dvorske note dižu statusni rejting.

Spuštena uštirkana kuhinjska krpa na klupicu, na njoj komad kobasice iz Overnje i parče francuskog sira, u ruci čaša hladnog rozea, pred očima buket boja. Pod nogama, kraljevska prašina šljunkovitog šetališta. Sve, odjednom, na kratko, ponovo dobije smisao.

Za one koji se nisu unapred organizovali, domaćini "Velikih noćnih voda" otvorili su kioske. Šest slatkih "padobranaca" 7 evra. Tri kugle sladoleda, 10. Ukusi ovog meseca su kajsija, jagoda i marakuja. Šampanj "Baron Rotšild" dva evra skuplji. Uz šumeće komešanje iz čaše duguljastog vrata, vreme brže prolazi.

Svetla među trista hiljada cvetnih grla koja se ovde posade svake godine upale se s prvim mrakom. Tri sata kasnije, pred ponoć, ponovo na domen Lujeva padne mrak. Finalni događaj predstavlja petnaestominutni vatromet. Impozantne igličaste kugle u trenutku obasjaju čitav Versaj. Topot eksplozije odjekuje o četiri veka stare zidine. Pucaju salve nad Neptunovim basenom. Na izlazu, kroz zlatom optočenu kapiju, preko počasnog dvorišta, među bivšim konjušnicama, jednog od najlepših evropskih kvartova, put vodi nazad u relanost, kući.

IZ FONTANA IZVIRE 4.500 KUBIKA VODE NA SAT

Fontane u Versaju povezuje cevovod dug čak 35 kilometara. Ima 55 fontana i basena i 600 različitih "vodenih igara", a za to je potrebno 4.500 kubnih metara vode svakog sata. Ta voda se, ipak, ne razbacuje, jer sve funkcioniše u zatvorenom sistemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana