ŠTA SME, A ŠTA NE KADA SE PROGLASI DAN ŽALOSTI: Za nepoštovanje ovih obaveza slede kazne

Novosti online

26. 09. 2023. u 13:09

POVODOM tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji Vlada Republike Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti.

ШТА СМЕ, А ШТА НЕ КАДА СЕ ПРОГЛАСИ ДАН ЖАЛОСТИ: За непоштовање ових обавеза следе казне

Foto Z. Jovanović

Načini kojima se obeležava Dan žalosti su: spuštanje zastave na pola jarbola (uz odgovarajuće osvetljenje noću), odavanje pošte minutom ćutanja i adekvatno medijsko informisanje o tragediji.

Kazne koje se sprovode prilikom nepoštovanja ovih mera mogu dostići cifru od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica. Kazna u istom iznosu propisana je i ako pravno lice odbija da omogući zaposlenima da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima.

Kažnjene će biti i radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije, ukoliko ne emituju odluku o proglašenju dana žalosti ili ne obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi ili tela koja ona odrede.

 

Zabranjena muzika

Pravna lica koje se bave ugostiteljskom, turističkom i sličnom delatnošću koja za vreme dana žalosti nastavljaju emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, dobiće kazne za prekršaj u istom rasponu, ako ne poštuju propisane mere.

Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u preduzeću, državnom organu i organizaciji ili preduzetnik zbog nepoštovanje utvrđenih obaveza u vreme obeležavanja dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

(Informer)

BONUS VIDEO:

"NOVOSTI" U BANjSKOJ: Kurtijeva policija i dalje blokira put

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)