USPEH NAŠIH NAUČNIKA: Termalnim kamerama protiv trgovine ljudima (FOTO)

B.B.

11. 10. 2023. u 12:50

KONTROLA bolesti i sprečavanje trgovine ljudima, samo su neki od bezbednosnih problema koje mogu rešiti "low cost" kamere, čiji je idejni tvorac tim sa Instituta za fiziku u Beogradu.

УСПЕХ НАШИХ НАУЧНИКА: Термалним камерама против трговине људима (ФОТО)

Foto: Željko Kovačević

 Najnovija kamera je minijaturizovana i njene performanse su znatno bolje od većine trenutno dostupnih (komercijalnih). Nastala je u okviru projekta "Biological and bioinspired structures for multispectral surveillance"" koji finansira NATO, a deo je međunarodnog programa "Nauka za mir i bezbednost" .

Kako ističu naši naučnici, infracrveni, ultravioletni, terahercni ili X zrake m, koriste se u različite svrhe. Međutim, da bi se ova zračenja detektovali potrebne su specifične, kompleksne i skupe kamere. Primera radi, kamere veličine čipa koje se koriste za mobilne telefone detektuju vidljivo zračenje, imaju 10-20 miliona piksela i njihova proizvodnja košta od 5 do 50 dolara. Termalne kamere imaju samo 20 hiljada piksela, ali njihova cena je oko 250 dolara. Razlog visoke cene je veoma kompleksna, a samim tim i skupa tehnologija izrade.

- U ovom projektu smo koristili prirodne i veštačke mikroskopske strukture kao piksele za buduću kameru, koja će detektovati infracrveno zračenje - objašnjava dr Danica Pavlović, vođa projektnog tima. - Pre par godina otkrili smo da se strukture sa krila insekata - ljuspice, čija je veličina stotinak mikrona pomeraju i trepere kada ih ozračimo infracrvenim zračenjem. Ti pomeraji su proporcionalni intenzitetu zračenja.

TIM

Pored već pomenutih naučnika u timu su dr Branislav Salatić (naučni saradnik) i drugi istraživači sa Instituta za fiziku. Na ovom kompleksnom projektu u realizaciji su im pomogle i kolege sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu - Biološki fakultet, Elektrotehnički fakultet, TMF, VTI, TOC i ostali naučnici iz Srbije koji su doprineli odličnom rezultatu. Partneri na ovom projektu su bili i naučnici sa Instituta za fiziku iz Zagreba.

Osim prirodnih struktura, poput ljuspica na krilima tvrdokrilaca ili leptira koje mogu da detektuju zračenje, naučni tim je razvio tehnologiju pravljenja veštačkih bioinspirisanih struktura koje će imati slične, ali i bolje karakteristike, sve u cilju poboljšanja osetljivosti detekcije. Za produkciju veštačkih struktura koristili su holografsku litografiju - direktno lasersko iscrtavanje po različitim, kompleksnim materijalima.

- Ovakva vrsta primenjenog istraživanja ima velike socijalne, ekonomske i naučne uticaje - navodi dr Dejan Pantelić, naučni saradnik u penziji. - Takav monitoring rešava mnoga bezbednosna pitanja, poput kontrole bolesti, sprečavanja trgovine ljudima... Novi tip "low cost" kamere će biti dostupniji zemljama u razvoju, što će im omogućiti lakše rešavanje različitih bezbednosnih problema. Takođe, ovakva kamera može biti vrlo značajna u industriji, na primer za praćenje kvaliteta proizvodnje.

Dostupniji senzorni uređaj, i praktičniji zbog manje dimenzije, sigurno će doprineti i olakšati praćenje kvaliteta i zdravlja zemljišta i useva ili postati nova platforma za pomoć u dijagnostici i skriningu velikih razmera, na primer, u veterinarskoj medicini za kontrolu bolesti životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)