STARI VRŠAC NA SVIH PET SPRATOVA: Komšijski "Muzej" u zgradi na Omladinskom trgu 11 (FOTO)

J. J. Baljak

17. 10. 2023. u 21:00

OMLADINSKI trg 11, Vršac. Stambena zgrada kao i svaka druga, ali samo kada se gleda spolja. Čim se otvore ulazna vrata, postaje svojevrsni muzej - jedinstven u Srbiji - na čak pet spratova.

СТАРИ ВРШАЦ НА СВИХ ПЕТ СПРАТОВА: Комшијски Музеј у згради на Омладинском тргу 11 (ФОТО)

Milanović ispred "postavke", Foto J. J. Baljak

Foto-tapete sa prikazima starog Vršca, koje prikazuju kako se ovaj južnobanatski grad menjao tokom poslednjih 160 godina, nalaze se na svim čeonim zidovima, s tim što su na desnoj vertikali crno-bele, a na levoj fotografije u boji - ukupno oko 200. Toliki broj slika, u tako velikom formatu, a površina jednog zida je bezmalo 11 kvadrata, ne može se videti ni u jednoj ustanovi kulture u Vršcu, pa ni šire.

Kada smo šaljivo upitali predsednika stambene zajednice Dejana Milanovića, našeg vodiča kroz ovu jedinstvenu turu istorijom grada, treba li da platimo ulaz, on nije krio ponos što se i novinarima svidela njegova ideja da na originalan način oplemeni enterijer zgrade u kojoj živi od rođenja.

Foto J. J. Baljak

- Isprva nije bilo velike podrške, a danas su sve komšije zadovoljne što put do njihovih stanova, tim pre što nemamo lift, simbolično vodi kroz zaboravljene vršačke ulice. Inače, osnovna ideja bila je da uredimo pola veka staru zgradu, čiji su zidovi čamili išarani i prljavi - objašnjava Dejan, po struci pravnik, veliki zaljubljenik u lokalnu i svetsku istoriju.

Foto J. J. Baljak

A, fotografije su postavljene hronološki. Najstarija je iz 1862. i prikazuje izgradnju rimokatoličke crkve Svetog Gerharda. Kako se penje naviše, preko predratnih i posleratnih perioda, stiže se do osamdesetih godina prošlog veka - "zlatnog doba" o kojem svedoče pergole obmotane crvenim ružama u Gradskom parku, nekadašnje kafane i "fiće" na ulicama koje su sada preuređene u trgove...

Foto J. J. Baljak

- Većinu od pedesetak stanara to podseća na mladost, ali gostima sada treba više vremena da stignu do željenog stana, jer zastaju da osmotre sve fotose... Dolaze i komšije iz okolnih zgrada jer su mnogi poželeli da na isti način urede svoje prostore - zaključuje Milanović, najavljujući da će, zbog velikog "prometa" uskoro postaviti i sigurnosne kamere, a uzvraća i šalom da će, možda, početi i da naplaćuju ulaznice.

Foto J. J. Baljak

Misija

SVE fotografije su iz arhive vršačkog udruženja ljubitelja starina "Feliks Mileker", članovi su ih rado ustupili stanarima, a "postavku" je dizajnirala Gordana Lekanić.

- Ovo je svrha našeg postojanja, a zgrada na Omladinskom trgu 11 možda će nekoga inspirisati i da napiše knjigu - kaže Tamaš Fodor (na slici) iz pomenutog udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024