OBELEŽAVAMO SVETOG APOSTOLA FILIPA: Ovo su običaji na današnji dan

Novosti Onlajn

24. 10. 2023. u 07:25

SVETI apostol Filip je bio rodom iz Kesarije Palestinske. Ženjen je bio, i u braku rodio četiri kćeri, sve četiri obdarene od Boga darom proricanja, i sve četiri zavetovane device Hrista radi.

ОБЕЛЕЖАВАМО СВЕТОГ АПОСТОЛА ФИЛИПА: Ово су обичаји на данашњи дан

Foto: Shuterrstock

Kada su apostoli sveti birali đakone, tada i Filip bi izabran, pored Stefana i ostalih. I služio je Filip s velikom prilježnošću ubogim i udovicama. Kada nasta gonjenje hrišćana u Jerusalimu, apostol Filip skloni se u Samariju, i tamo je propovedao Jevanđelje i svedočio ga mnogim čudesima, izgonjenjem demona, isceljivanjem bolesnih i dr. Videći čudesa svetog apostola krsti se i čuveni Simon Volh. Krstio je Sveti Filip i evnuha carice Kandakije.

Potom ga je anđeo Božji trenutno i nevidljivo preneo u Azot, gde je učio i propovedao, i mnoge ka Hristu obraćao. Postavljen je za episkopa u Traliji. Obrati i tamo mnoge ka Hristu, i satvori velika čudesa. Skonča mirno u dubokoj starosti i preseli se u radost Gospoda svoga.

Postoji verovanje da uveče tabane treba trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac."

BONUS VIDEO: ŠTAND "NOVOSTI" U PUNOM SJAJU NA SAJMU KNjIGA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!