"SAMO SMO HTELI DA BUDEMO MAMA I TATA": Usvajanje četvorogodišnje Martine iz Bačke Topole diglo na noge sever Bačke (FOTO/VIDEO)

J. L.

24. 10. 2023. u 21:01

USVAJANjE četvorogodišnje Martine iz Bačke Topole diglo je na noge sever Bačke.

САМО СМО ХТЕЛИ ДА БУДЕМО МАМА И ТАТА: Усвајање четворогодишње Мартине из Бачке Тополе дигло на ноге север Бачке (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: J. L.

Kako je hraniteljki Eriki Ozorek istekla zakonska nadležnost nad detetom, a zbog godina ne može da joj bude usvojitelj, devojčici su pronađeni roditelji koji bi o njoj brinuli. To je izazvalo revolt javnosti, koja traži da dete ostane u hraniteljskoj porodici iako za to nema zakonskih osnova.

Naime, devojčica je kod hranitelja Erike Ozorek (53) bila od svojih prvih dana, vezala se za nju i gleda je kao majku, ali kako hraniteljka zbog velike razlike u godinama ne može da ispuni uslove za usvajanje, pokrenut je proces usvajanja.

- Sin Erike Ozorak, Šandor Ozorak, se nikada nije obraćao ovom organu starateljstva sa zahtevom za usvojenje deteta, te ono nije moglo da ostane u ovoj porodici - kaže Jasmina Zimonjić, direktorka Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli. - Dete se nalazi u porodici usvojitelja zbog međusobnog prilagođavanja. Centar za socijalni rad Bačka Topola će pratiti ovaj proces. Od početka, odnosno od rođenja maloletnog deteta, preduzimali smo radnje koje su isključivo bile u korist i u najboljem interesu deteta.

Postupak usvojenja pokrenut je, kako kaže, u skladu sa zakonskim odredbama, kako bi se detetu obezbedio trajni oblik zaštite.

-Zbog prilagođavanja budući usvojitelji su upoznali dete sa kojim su ostvarili kontakt više puta u prisustvu i kroz praćenje stručnih radnika CSR - dodaje direktorka. - Ne postoje zakonske osnove da hraniteljka može da usvoji dete, što je potvrđeno i odbijanjem žalbe hraniteljke na odluku CSR od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Ceneći rani uzrast deteta i godine života supružnika Ozorak, umanjena je mogućnost da isprate dete u svim životnim fazama njegovog odrastanja i da adekvatno odgovore na razvojne potrebe deteta, što nije u dugoročnom interesu deteta.

foto:Fejsbuk

Ovaj postupak izazvao je revolt Bačkotopolčana koji su organizovali nekoliko protestnih šetnji sa zahtevom da se dete vrati hraniteljskoj porodici na koju je naviklo.Za to vreme, usvojiteljima se život pretvorio u pakao zbog uvreda na društvenim mrežama.

-Govorili su da smo milioneri iz Amerike koji su kupili dete za 30.000 evra, da smo doktori pedofili, monstrumi... To pas s maslom ne bi pojeo. A mi smo samo želeli da budemo mama i tata - kažu usvojitelji K.B. i G.B. - Pričaju da dete pati, a svako ko dođe može da se uveri koliko je radosno i srećno kod nas. Zdrava je i vesela, a nama je to najvažnije. Daćemo sve od sebe da je zaštitimo i pružimo joj detinjstvo kakvo zaslužuje.

Supružnici iz Subotice napominju da je ispoštovana sva zakonska procedura, da su dete od sredine juna viđali svakih nedelju dana i da je odmah lepo reagovalo na njih.

-Nažalost, kada je trebalo da dođe kod nas, hraniteljka nije želela da je preda. Svašta se izdešavalo, iako je moglo drugačije. Mi smo odmah na početku rekli da nećemo braniti kontakt sa hraniteljima, jer znamo koliko detetu znači. Mislimo da je Erika izmanipulisana od strane svoje okoline i da je sve ovo dobilo drugu dimenziju - smatraju supružnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!