CRNA GORA I SRBIJA OBJAVILE RAT ŠTETOČINI: Udruženim snagama protiv potkornjaka

N. J.

08. 12. 2023. u 12:35

Dva nacionalna parka, jedan iz Crne Gore a drugi iz Srbije, udružili su snage protiv potkornjaka - zajedničkog neprijatelja naših zakonom zaštićenih šuma.

ЦРНА ГОРА И СРБИЈА ОБЈАВИЛЕ РАТ ШТЕТОЧИНИ: Удруженим снагама против поткорњака

Foto NP TARA

Diplomirani inženjer šumarstva Marko Tomić iz Nacionalnog parka Tara, boravio je u Nacionalnom parku Prokletije u Crnoj Gori, na poziv Udruženja „Drvoprerađivači“. On je domaćinima prezentovao iskustva iz Srbije, koja se sa najezdom potkornjaka suočila na području Tare, a koja je trenutno zastupljena u Nacionalnom parku Prokletije.

Tomić je pozvan kao član tima koji je nedavno, u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu uspešno realizovao plan sanacije populacije potkornjaka feromonskim klopkama.

NP Tara

Tokom prvog dana posete i obilaska terena, konstatovano je da je stanje na Prokletijama dosta komlikovanije nego što je bilo na Tari.

- Za razliku od Tare, na kojoj dominiraju mešovite šume jele, smrče i bora, na Prokletijama se u velikoj meri nalaze čiste sastojine smrče u kojima se potkornjak, kada progradira i postane primarna štetočina, širi koncentrično i teško zaustavljivo, zbog čega su potrebni hitni sanacioni planovi – ističe Tomić.

Tokom drugog dana posete, u okviru okruglog stola u zgradi Opštine Plav, Tomić je prezentovao metode koje su u Nacionalnom parku Tara primenjivane u zaustavljanju najezde potkornjaka. Organizaciju ovog sastanka pozdravila je i lokalna uprava, odnosno gradonačelnik Nihad Canović, koji se zahvalio Tomiću na spremnosti da podeli iskustva struke. Prezentaciji su pored šumarskih inspektora sa područja Berana, Rožaja i Plava prisustvovali meštani, predstavnici Udruženja „Drvoprerađivači“ i građani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima