U SRCU SRBIJE NE POŠTUJU NAŠE PISMO: Udruženje "Dobrica Erić" proverava ko ne koristi ćirilicu, iako je to zakonska obaveza

Lj. Begenišić

20. 12. 2023. u 15:09

UDRUŽENjE za zaštitu ćirilice "Dobrica Erić" uputilo je upozorenje turističkim organizacijama u 18 gradova i Kulturnim centrima u osam opština na teritoriji centralne Srbije da krše zakon jer u svom poslovanju ne koriste ćirilicu.

У СРЦУ СРБИЈЕ НЕ ПОШТУЈУ НАШЕ ПИСМО: Удружење Добрица Ерић проверава ко не користи ћирилицу, иако је то законска обавеза

Foto: M. Anđela/Arhiva Novosti

Tako su opomene dobile turističke organizacije na Zlatiboru, u Nišu, Smederevu, Valjevu, Užicu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Požegi, Zaječaru, Sokobanji, Knjaževcu, Pirotu, Vrnjačkoj Banji, Aranđelovcu, Boru, Ivanjici i Negotinu.

Za nepoštovanje zakona koji propisuje korišćenje srpskog nacionalnog pisma opomenuti su kulturni centri u Šapcu, Obrenovcu, Velikom Gradištu, Valjevu, Kladovu, Gornjem Milanovcu, Jagodini i Novom Pazaru.

Kako kažu iz ovog udruženja, na red će doći i javna preduzeća u centralnoj Srbiji.

- U planu je da provera javnih preduzeća počne u februaru, ali njima nismo poslali materijal, jer su krajem godine velike gužve, a u januaru praznici, pa će im biti upućen u februaru - kaže nam Dejan Matić iz ovog udruženja.

Delovanje ovog Udruženja daje rezultate i izvan granica Srbije, pa je tako u srpskom konzulatu u Americi latinica zamenjena ćirilicom. Do toga je došlo tako što je jedan naš državljanin "dojavio" da se u konzulatu koristi latinica, nakon čega je Matić kontaktirao s konzulom u Čikagu Damjanom Jovićem, koji je pozitivno odgovorio na zahtev.

- Taj naš državljanin obavestio nas je da je u konzulatu akcija dala rezultat i da su latinični napisi uklonjeni - kaže Matić. - To je mala stvar, ali pokazuje široku prepoznatljivost udruženja u javnosti.

Pismo iz Kladova

UDRUŽENjE "Dobrica Erić" poslalao nam je i pismo koje je udruženju uputio Centar za kulturu u Kladovu koji je najpre opomenut, a zatim je latinicu zamenio ćirilicom.

- U procesu smo izrade nove internet prezentacije koja će sadržati sve što ste naveli. Inače, naši dopisi, izveštaji i fakture su na ćirilici. Pozdravljamo ovakvu vrstu podsećanja i lično se trudim da ispoštujem ćirilično pismo kao matično pismo srpskog jezika - navodi se u pismu koje je potpisala Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo.

Udruženje je vodilo i niz akcija na teritoriji Vojvodine gde su proveravane turističke organizacije, kulturni centri i javna preduzeća. Takođe, u Beogradu je zamenjen čitav niz latiničnih napisa. Najviše zamerki imaju na rad Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd čija su sva obaveštenja na stajalištima, kao i karte ispisani latinicom.

Inače, procedura je takva da udruženje pošalje opomenu onome ko ne koristi ćirilicu, a nakon toga sledi telefonski razgovor. Ukoliko se opet ogluše, sledi novi telefonski poziv.

- Uz obaveštenje šaljemo i preporuke Ministarstva kulture, Odbora za standardizaciju srpskog jezika i akademika Vasilija Krestića - kaže Matić.

On naglašava da određeni broj organizacija odmah odgovori, neke reaguju sa zakašnjenjem, a neke se uopšte ne jave ali postupe po preporuci i počnu da upotrebljavaju ćirilicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)