TATE NEKA SPREME POKLONE, A DECA KANAPE: Danas su Oci, mnogi običaji i verovanja se vezuju za ovaj porodični praznik

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

31. 12. 2023. u 08:16

PRAVOSLAVNI vernici danas obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek "pada" u nedelju pred Božić.

ТАТЕ НЕКА СПРЕМЕ ПОКЛОНЕ, А ДЕЦА КАНАПЕ: Данас су Оци, многи обичаји и веровања се везују за овај породични празник

Foto: Profimedia

Praznik Oci (Paterice) spada isto kao Materice i Detinjci u porodične praznike.

U poslednjim danima pred Božić serija praznika uvodi nas u svečanu atmosferu. Nedelja uoči dana rođenja sina božijeg posvećena je Očevima, prazniku koji zaokružuje porodični ciklus započet Detincima pre dve sedmice.

Običaji i verovanja

Na isti način kao što su vezivali majke, mala i velika deca danas vezuju očeve. Očevi se "dreše" pripremljenim poklonima, koji mogu biti šaka oraha, slatkiši ili nešto krupnije u zavisnosti od mogućnosti ali i tradicije.

Ceo dan se provodi u dobrom raspoloženju i slavlju, uz svečani, obavezno posni ručak.

Najveći praznik očeva veoma se poštuje, naročito u seoskim sredinama. Podseća koliki je blagoslov biti otac, i telesni i duhovni. I kolika je obaveza, i pred Bogom i pred ljudima, biti primer svojoj deci.

Ponegde je običaj da se obiđu groblja, i upali sveća preminulim očevima i precima, povezujući sve generacije roditelja i dece unazad, do starozavetnih očeva najstarijih vremena biblijske istorije iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena, preneo je Kurir.

BONUS VIDEO: NAJVEĆI JE NA SVETU: Šest godina jedinstvenog muzeja skulpture Terra u Kikindi, sa 1.200 dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)