NA SPISKU ZA ODLIČJE DRŽAVE 43.845 BORACA: Nastavlja se dodela odlikovanja učesnicima ratova 1990-1999.

V. C. S.

03. 01. 2024. u 10:04

OTKAKO je lane, pred Vidovdan, dodeljena prva, dosad su izdate 1.292 boračke spomenice, od kojih je najveći broj dodeljen na svečanim ceremonijama uz intoniranje državne himne i prisustvo visokih zvaničnika.

НА СПИСКУ ЗА ОДЛИЧЈЕ ДРЖАВЕ 43.845 БОРАЦА: Наставља се додела одликовања учесницима ратова 1990-1999.

FOTO: Arhiva novosti

Najviše spomenica otišlo je u Kuršumliju - 862, zatim Babušnicu 134, Bujanovac 108, Merošinu 96, Medveđu 82, Preševo pet i Trgovište dve.

Na ovu vrstu državnog priznanja, kao i na boračke legitimacije, pravo trenutno ima 43.845 boraca, pa će se ove godine nastaviti izlivanje odlikovanja i njihova svečana dodela, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ove brojke nisu konačne, jer se svakodnevno javljaju ljudi da bi regulisali svoj status borca, kako u opštinama u kojima su spomenice već dodeljene, tako i u ostatku Srbije. Pre kampanje Ministarstva, u jesen prošle godine, broj registrovanih boraca bio je 25.000, da bi za godinu dana vidno porastao.

Osim boraca, pravo na boračke spomenice imaju i ratni vojni invalidi, civilni invalidi rata, kao i porodice palih boraca u toku ratova 1990-1999. Prema Uredbi, kao početni datum uzima se 17. avgust 1990. godine, a završni 26. jun 1999.

Prve boračke spomenice dodeljene su u Kraljevu, 27. juna ove godine. Nadi Milić, majci poginulih blizanaca Srđana i Bobana, spomenice su uručili potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, kao i ministar za rad i boračka pitanja Nikola Selaković. Srđan i Boban imali su u vreme NATO agresije 26 godina. Srđan je stradao kao potporučnik VJ od nagazne mine, u proleće 1999, nedaleko od Srbice, na Kosmetu. S teškim povredama prebačen je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, a potom na VMA, u Beogradu. Tu je 4. aprila preminuo. Njegov blizanac Boban, poručnik VJ, samo desetak dana kasnije poginuo je u mestu Volujak, kod Đakovice, kada su dve NATO rakete pogodile oklopno vozilo u kome se nalazio. Godinu dana kasnije, od tuge je preminuo i njihov treći brat Goran.

Boračka spomenica je posthumno uručena i majci Srđana Perovića Milici, 16. oktobra u Srpskoj kući, u Podgorici. Srđan je poginuo na KiM kao član interventne jedinice MUP Srbije, u selu Lođe, kod Peći, kada je uleteo u zamku terorističke OVK.

Inače, svaki član porodice palog borca prima od države 100.000 dinara mesečno.

Beneficije

VLASNICI boračkih legitimacija imaju čitav niz pogodnosti koje im obezbeđuju lokalne samouprave i društveno odgovorne kompanije sa kojima je Ministarstvo potpisalo ugovor. Među njima su marketi, banke, osiguravajuća društva. Što je lokalna samouprava bogatija, i spektar pogodnosti je veći. Tako vlasnici legitimacije mogu dobiti besplatan prevoz, a u krajnjem slučaju i opštinski stan, ukoliko nisu obezbeđeni, a opština ima stanove na raspolaganju, kažu u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)