"OBRĆEMO PRASE, PEČEMO RAKIJU, KISELIMO KUPUS I NE ZABORAVLJAMO ODAKLE SMO!" Srbi na Karibima proslavili Božić

Novosti online

09. 01. 2024. u 16:33

SRBI koji žive na Karibima zajedno su proslavili najveći hrišćanski praznik, Božić.

ОБРЋЕМО ПРАСЕ, ПЕЧЕМО РАКИЈУ, КИСЕЛИМО КУПУС И НЕ ЗАБОРАВЉАМО ОДАКЛЕ СМО! Срби на Карибима прославили Божић

Foto: Shutterstock

Oko stotinak Srba okupilo se na karipskom ostrvu Sveti Martin gde je liturgiju služio arhimadrit Evstatije dr. Azdejković, zadužen za taj deo parohije Latinske Amerike i Kariba.

Inače, ova parohija je i te kako aktivna. U toku je privođenje kraju radova na izgradnji pravoslavnog hrama u Dominikanskoj republici, koji su su pomogli ne samo Srbi iz celog sveta, već i pravoslavci iz Rusije, Grčke, Ukrajine.

- Ogromnu zahvalnost za održavanje pravoslavne tradicije na ovim prostorima i nesebičnom zalaganju upravo se duguje svešteniku Evstatiju dr. Azdejkoviću koji i pore crkvenih obaveza uspeva da poveže sve Srbe sa ovih prostora kako u verskom tako i u ekonomskom smislu - poručili su za Srbi sa Kariba.

"Obrćemo prase, pečemo rakiju, kiselimo kupus"

- Ali želim da vidim da na ovom divnom rajskom ostrvu bude naša crkva, gde mi pravoslavni Srbi možemo da dovedemo decu, krstimo ih, pričestimo i družimo se sa ostalima. Pečemo mi i rakiju i kiselimo kupus, obrćemo prase za svaki Božić i nikad nismo zaboravili odakle dolazimo - kaže Rastko Stanković, koji već 24 godina živi i radi u Dominikanskoj Republici.

On je samo jedan od Srba pravoslavaca koji u u Dominikanskoj Republici žive već dvadeset i više godina. Zanimljivo je da se Dominikanski simfonijski orkestar u Santo Domingu sastoji od većeg broja uglednih Srba koji su profesionalni muzičari. Ostali su uglavnom stručnjaci iz raznih oblasti, informatike i kompjuterskih sistema, trgovci nekretninama, menadžeri hotela i spa centara i organizatori poslova.

BONUS VIDEO: Patrijarh srpski Porfirije služio Božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije