JESTE LI SPREMNI DA ZAMISLITE ŽELJU? U ponoć se, prema verovanju, otvara nebo, a Bogojavljenske se želje često ostvaruju

Novosti online

18. 01. 2024. u 22:30

VERNICI Srpske pravoslavne crkve sutra 19. januara slave Bogojavljenje - jedan od najvažnijih hrišćanskih i pravoslavnih praznika.

ЈЕСТЕ ЛИ СПРЕМНИ ДА ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ? У поноћ се, према веровању, отвара небо, а Богојављенске се жеље често остварују

Bikipedia

Tradicija nalaže da se na Bogojavljenje, 19. januara, pozdravljamo rečima "Hristos se javi" i "Vaistinu se javi", a ovim praznikom završavaju se tzv. nekršteni dani.

Za ovaj praznik se vezuju mnogi narodni običaji, a jedan od njih je želja u ponoć. Veruje se, naime, da se tačno u noći između 18. i 19. januara, otvaraju nebesa i da se vernicima ispunjavaju želje.

Nekada su devojke uoči Bogojavljenske noći stavljale pod jastuk ogledalce. Smatralo se da će te noći da sanja onoga za koga će da se uda. U nekim krajevima Srbije su se pod jastuk stavljali uz ogledalce i sveću, a negde i češalj, zalogaj hleba - koji je neudata devojka uzela prvi na večeri i od papira napravljen čamac. Trebalo je da pre nego što zaspi, kad legne u krevet, izgovori:

- Ako je gladan, evo mu hleba da se zasiti. Ako je neočešljan, evo mu ogledalce i češalj da se očešlja. Ako je u nevolji, evo mu čamca da iz nevolje ispliva.

Ako verujete, spremite se da u ponoć pogledate u nebo. Tada bi trebalo izaći napolje ili, ako niste u mogućnosti, stati kraj prozora ili na terasu, prekrstiti se i, gledajući u nebo, zamisliti želju. Neophodno je da želja bude jasno definisana i konkretna.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije