PROSLAVLJAMO SVETOG PAVLA TIVEJSKOG: Vernici danas treba da izbegavaju ove stvari

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 01. 2024. u 07:27

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan Svetog prepodobnog Pavla Tivejskoga. Pavle je rođen u Donjoj Tivi (Tebi) Misirskoj u vreme cara Dekija.

ПРОСЛАВЉАМО СВЕТОГ ПАВЛА ТИВЕЈСКОГ: Верници данас треба да избегавају ове ствари

Foto: Crkveni kalendar

Nakon smrti roditelja, nasledio je imanje zajedno sa sestrom. Ali njegov zet, idolopoklonik, poželeo je i Pavlov deo. Odlučan u nameri da uzme imanje zapretio je Pavlu da će ga izdati sudu kao hrišćanina, ako mu ne ustupi svj deo.

Pavle je odlučio da ispuni zahtev, te je dao  i svoj deo imanja sestri, a on je otišao u pustinju, gde se odavao podvizuima do smrti.

Do kakve je duhovne visine dostigao ovaj div monah, o tome svedoči niko manji do sveti Antonije Veliki, koji jednom poseti Pavla i vide, kako mu zverovi i tice nebesne služahu. Vrativši se iz te posete, Antonije reče svojim monasima:

"Teško meni, deco moja, grešnome i lažnome monahu, što sam samo monah po imenu. Videh Iliju, videh Jovana u pustinji, i vaistinu videh Pavla - u Raju!"

Prema narodnim verovanjima danas ne treba raditi u polju i valja izbegavati teške fizičke poslove.

BONUS VIDEO: MONAŠKU ZAKLETVU DALA SAM AMFILOHIJU: "Novosti" u manastiru u Donjem Detlaku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove