Kod svakog zdravstvenog problema, važno je imati dobrog saveznika

Novosti onlajn

15. 01. 2024. u 13:35

DINAMIČAN način života, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, manjak sna, svakodnevni stres i druge nepredviđene situacije, negativno utiču na telo i um, narušavajući našu fizičku, mentalnu i emocionalnu ravnotežu. To doprinosi razvoju različitih oboljenja i zdravstvenih problema, koje mogu postati hronične ukoliko se ne leče na vreme.

Код сваког здравственог проблема, важно је имати доброг савезника

Foto:pexels.com

Nažalost, često zanemareno dok je prisutno, zdravlje postaje neprocenjivo blago kada ga ugrozimo ili izgubimo. Ono je nešto što se materijalnim stvarima ne može kupiti, a veoma je važno za kvalitetan i ispunjen život. U savremenom društvu gde su brojna iskušenja svakodnevnog života velika, briga o sopstvenom zdravlju postaje ozbiljna misija. Zato je važno da za svaki zdravstveni izazov i problem imamo odgovarajućeg saveznika, koji će nam pomoći da opet „stanemo na noge“ i uspešno se borimo sa svim teškoćama.

U daljem tekstu, navešćemo neke od najaktuelnijih zdravstvenih problema sa kojima se susreće celokupna globalna populacija, ali i o tome koji su vaši najodaniji partneri dobrog zdravlja.

Bolovi u leđima kao najveći izazov modernog doba

Ne postoji osoba koja barem jednom nije doživela bol ili neprijatnost u kičmenom delu. Bolovi u leđima predstavljaju učestali zdravstveni problem koji pogađa mnoge od nas, a često ga uvršćuju u bolest savremenog društva.

Od dugotrajnog sedenja za računarom do podizanja teških predmeta, leđa su često izložena različitim naporima i pritiscima, koji uključuju loše držanje, preopterećenje mišića, povrede diska ili degenerativne promene u kičmenom stubu. Loše navike u pokretu i neaktivnost doprineli su da pojava bolova u leđima bude široko rasprostranjena ne samo među starijom populacijom, već i među mladima.

Najbolja rešenja za zdravu kičmu i leđa koja ne bole su ujedno i najbolja preventiva pravilne i jake muskulature. Tu spada redovno vežbanje prvenstveno fokusirano na jačanje mišića stomaka, koje može pružiti podršku kičmenom stubu i smanjiti opterećenje na leđima. Održavanje pravilnog držanja tela tokom sedenja, stajanja i podizanja tereta, različite fizioterapije, masaže, kao i tople i hladne obloge dovode do opuštanja mišića, smanjuju upalne procese, poboljšavaju cirkulaciju i pomažu u rehabilitaciji.

Ipak, svi ovi tretmani zahtevaju i potpune promene u svakodnevnim navikama, vežbanje i stručnu podršku. Razumevanje sopstvenog tela, njegovih potreba i adekvatne brige, otvara vrata ka kvalitetnom životu bez neprijatnosti i ograničenja.

Da li veliki kašalj preti da postane još jedna bolest sadašnjice?

Do skoro smatrana za iskorenjenu bolest, veliki kašalj je ove zime postao najdominantnije i najozbiljnije respiratorno oboljenje koje je zahvatilo našu zemlju i susede.

Iako je kašalj često smatran uobičajenim simptomom prehlade, u slučaju velikog kašlja on može biti izraženiji, prodorniji i dugotrajniji, u trajanju od čak 100 dana ili više od tri meseca.

Simptomi velikog kašlja obuhvataju specifične tegobe po kojima ovo oboljenje možete prepoznati:

  • Bol u grlu
  • Dugotrajno kašljanje u bilo koje doba dana
  • Teškoće prilikom disanja
  • Osećaj težine u plućima itd.

Kod dece, veliki kašalj može izazvati umor i malaksalost, oslabljen apetit, mučninu, povraćanje, otežano disanje, bolove u grlu, kao i uporan kašalj koji traje tokom celog dana. Jako je važno da ukoliko primetite ove simptome, obavezno se javite lekaru radi detaljnog pregleda i pravilne dijagnostike.

Veliki kašalj može imati različite uzročnike i može biti posledica respiratornih infekcija, alergijskih reakcija, pušenja, izloženosti različitim iritirajućim supstancama ili se čak može javiti kao simptom ozbiljnijih oboljenja poput bronhitisa, pneumonije ili astme. Svakako je identifikacija uzroka važna kako bi se odredio odgovarajući medicinski tretman.

Lečenje velikog kašlja podrazumeva korišćenje različitih antibiotskih i antivirusnih lekova, dosta odmora, hidratacije organizma i unos toplih napitaka i sirupa. Ipak, kod ove bolesti, prevencija igra veliku ulogu, a sprovodi se vakcinacijom, izbegavanjem pušenja i sedenjem u zadimljenim i slabo provetrnim prostorijama, kao i jačanju imunog sistema.

Za zdrav duh i telo – apoteke kao najbliža podrška u očuvanju zdravlja

U moru različitih informacija o zdravom načinu života, unosu različitih vitamina i minerala, kao i pravilnom korišćenju različitih preparata, najveću podršku i tačne činjenice može nam pružiti upravo apoteka.

Apoteke nisu samo mesta gde preuzimamo prepisane lekove, one su dragoceni izvori korisnih znanja, koji pružaju adekvatnu podršku i savete o suplementaciji i načinu života za očuvanje dobrobiti celokupne zajednice.

Kako je ponekad teško obezbediti sve potrebne nutrijente iz svakodnevne ishrane, različiti vitamini, minerali, biljni dodaci i ostali dijetetski proizvodi pružaju dobru prvu liniju odbrane protiv različitih bolesti i poboljšanja opšteg zdravlja. Međutim, delotvornost njihovog korišćenja najčešće se vezuje za njihovo pravilno konzumiranje, pa ćete najtačnije informacije dobiti upravo od iskusnih farmaceuta, koji su tu da obrazuju ljude o pravilnoj upotrebi i doziranju lekova i suplemenata, ali i načinima prevencije protiv raznih oboljenja.

Širenje zdravstvene pismenosti i edukacija o preventivnim merama jeste suština očuvanja zdravlja, a apoteke su vaši glavni saveznici u toj važnoj borbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave