VATIKAN I PAPA DOBILI POTRESNA SVEDOČANSTVA: U akciji Pavelićevog dželata Viktora Tomića 1942. godine ubijeno 6.000 Srba

Jovanka Simić

11. 02. 2024. u 17:34 >> 17:38

ARHIVA Vatikana iz perioda Dru­gog svetskog rata raspolaže milionima dokumenata, svrstanih u 121 odeljak, odnedav­no je dopunjena knjigom dokumenata o stradanju Srba u Sremu od usta­ške ruke 1942. godine.

ВАТИКАН И ПАПА ДОБИЛИ ПОТРЕСНА СВЕДОЧАНСТВА: У акцији Павелићевог џелата Виктора Томића 1942. године убијено 6.000 Срба

Arhiv Vojvodine

Ovo svedočanstvo na engleskom jeziku Cri­mes of Ustashe (Viktor Tomics action in Srem 1942) priređivača Radovana Sremca u ediciji Arhiva Vojvo­dine, direktor ove no­vosadske institucije dr Nebojša Kuzmano­vić prosledio je krajem prošlog decembra na stotinak adresa, uklju­čujući i onu na kojoj stoluje vrhovni pogla­var Rimokatoličke cr­kve papa Franja.

Koverat sa nekoliko rečenica zahvalnosti i potpisom pape, stigao je krajem ove sedmice u Novi Sad:

"Njegova svetost papa Franja zamolio je Dr­žavni sekretarijat da prenese njegovu zahval­nost za poklon koji mu je poslat i za osećanja koja su podstaknuta ovom promišljenom prezentacijom."

Nesumnjivo, široku lepezu osećanja izaziva makar i letimično pre­listavanje knjige doku­menata o krvavoj akci­ji Pavelićevog dželata Viktora Tomića u leto 1942. godine kada je to­kom samo dva meseca, ponekad odlukom Tomi­ćevog Pokretnog prekog suda, a često i bez ika­kve formalne presude, u Sremu ubijeno oko 6.000 Srba.

Arhiv Vojvodine

Među njima i jedan od naših najvećih sli­kara Sava Šumanović, ponos srpske umetnosti 20. veka koju je u našu zemlju doneo iz Pariza, gde se usavršavao kod čuvenog učitelja anali­tičkog kubizma Andrea Lota. Šumanović je pre 82 godine najpre od­veden u zatvor u Srem­skoj Mitrovici, gde je mučen, a zatim streljan sa ostalim zarobljeni­cima.

Iz Srema, tokom Dru­gog svetskog rata u logo­re u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, prvenstveno u Jasenovac, odvedeno je i tamo stradalo 11.000 Srba i 2.000 Jevreja.

Arhiv Vojvodine

Da li će i koliko ova svedočanstva, sabrana u knjizi o žrtvama u Sremu doprineti rasvetljava­nju uloge tadašnjeg pape Pija Dvanaestog i nadbi­skupa Alojzija Stepinca u zločinima nad Srbima, Jevrejima i pripadnici­ma drugih nacija u NDH - pokazaće vreme.

Dr Kuzmanović sma­tra da je prošlo vreme kada su arhivski doku­menti decenijama, vo­ljom ideologija, pred­stavljali mrtvo slovo na papiru i mada nado­hvat ruke, dugo ostajali van domašaja javnosti.

Arhiv Vojvodine

- Istina o strada­njima Srba teško se u prošlosti probijala u svet. Dobra strana interneta i društvenih mreža jeste i moguć­nost da se danas publi­kovana svedočanstva mogu pronaći i čita­ti na bilo kojoj tački planete. Na ustanovama poput Arhiva Vojvodine je odgovornost da mak­simalno iskoristimo prednosti novih tehno­logija, da dokumentova­no plasiramo istinu o zločinima nad našim narodom - kaže direk­tor Arhiva Vojvodine.

Galerija "Sava Šumanović" Šid

 

Stoga, u poslednjih nekoliko godina, ko­liko je na čelu ove ustanove, Kuzmanović je štampao i odaslao stotine knjiga - doku­menata Kongresnoj bi­blioteci i Muzeju Ho­lokausta u Vašingtonu i sličnim institucija­ma u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Austriji, Slovačkoj...

Arhiv Vojvodine

Dve knjige i molitva

PISMO zahvalnosti, koje je stiglo vojvođanskom Arhivu iz Vatikana ovih dana, treće je u poslednjih pet godina. Godine 2019, kada je pro­nađen autentičan dosije o ustaškim zločinima u kojem je bilo i pismo jednog Hrvata upućeno nadbiskupu Stepincu o zločinima, Arhiv je ob­javio dve knjige - "Ustaška zverstva" priređivača Milana Koljanina i "Gudovac 41: put zločina" (priređivač Kuzmanović). Obe su poslate papi. U oba navrata stigao je i odgovor:

"Njegova svetost zahvaljuje i poručuje da će vas se setiti u svojim moli­tvama i moliće se Bogu da vas blagoslovi snagom i mirom."

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)