AKO MEDVED DANAS URADI JEDNU STVAR BIĆE HLADNO JOŠ DUGO: Narodno verovanje otkriva kada se završava zima

Милица Шкорић
Milica Škorić

15. 02. 2024. u 07:31

NA Sretenje je običaj da se prati ponašanje medveda koje predskazuje da li je kraj zime blizu ili će trajati još šest nedelja.

АКО МЕДВЕД ДАНАС УРАДИ ЈЕДНУ СТВАР БИЋЕ ХЛАДНО ЈОШ ДУГО: Народно веровање открива када се завршава зима

Foto: Free Images Pixabay

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto. Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Ukoliko ostanu napolju, zimi je blizu kraj.

Običaj je i da se na Sretenje obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Ovoga dana devojke paze kakvog će muškarca prvo sresti. Veruje se da ako prvo sretne crnomanjastog, za takvog će se udati, a ako sretne plavog, onda za takvog.

Isto važi i ako sretne zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog.

BONUS VIDEO: SRETENjSKI BROJ "NOVOSTI" - Čitajte u prazničnom izdanju o aktuelnim temama na povećanom broju strana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!