TONE JEDAN OD NAJVEĆIH GRADOVA NA SVETU: Država namerava da preseli prestonicu

Novosti online

29. 04. 2024. u 12:16

DžAKARTA je glavni i najveći grad Indonezije i u njemu živi skoro 11 miliona ljudi, a ako uključimo i okolinu, čak 30 miliona ljudi.

ТОНЕ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ГРАДОВА НА СВЕТУ: Држава намерава да пресели престоницу

Foto: Free Images Pixabay

Ukupno, zemlja ima 276 miliona stanovnika koji se nalaze na više od 17.000 ostrva.

Džakarta tone. Oko 40 odsto površine grada već je ispod nivoa mora, prenosi Forbs . Iz tog razloga, indonežanska vlada planira da prestonicu preseli u Nusantaru, novi grad koji nastaje na istočnoj obali ostrva Borneo, čak 870 km severno od Džakarte.

Izgradnja nove prestonice koštaće oko 35 milijardi dolara, a biće završena tek 2045. U nju će se tada useliti brojne državne institucije i oko 6.000 državnih službenika.

Političari tvrde da će Nusantara do 2045. godine biti „zelena metropola“ koja se u potpunosti napaja obnovljivom energijom.

Iako radovi traju dve godine, još nije sasvim jasno kako će se finansirati izgradnja nove prestonice. Indonežanska vlada se obavezala da će obezbediti samo 20 odsto od ukupnog iznosa, dok radi na pronalaženju drugih izvora finansiranja.

Foto: Profimedia

 

To nije prva takva ideja u svetu

Indonežanska ideja nije prva te vrste u svetu. Brazil je već premestio svoj glavni grad iz Rio de Žaneira u Braziliju 1960. godine, dok je Abudža zamenio Lagos kao glavni grad Nigerije 1991. godine.

Međutim, odluka Indonezije je prva zasnovana na klimatskoj krizi. Porast nivoa mora poslednjih godina učinio je Džakartu gradom koji najbrže tone, što je navelo indonežanske vlasti da razmotre alternativu.

Zbog prekomernog ispumpavanja podzemnih voda, grad tone oko šest centimetara godišnje, a 40 odsto grada je već ispod nivoa mora. Ekolozi upozoravaju da bi trećina Džakarte mogla biti pod vodom do 2050. ako se uskoro nešto ne promeni.

Kako je sve počelo?

U avgustu 2019, indonežanski predsednik Džoko Vidodo odobrio je plan da se prestonica preseli iz Džakarte u novi grad Nusantaru. Lokacija je odabrana zbog blizine mora i činjenice da na ovom području postoji relativno mali rizik od zemljotresa, cunamija i vulkanskih erupcija.

Za izbor Nusantare se takođe kaže da odražava geopolitičku viziju predsednika Vidoda i podseća na prepoznatljivu suštinu Indonezije. Ime Nusantara bukvalno znači spoljna ostrva.

Smatra se jednim od najvećih ostrva na svetu i domom Nusantare, Borneo je poznat po svojim 140 miliona godina starim prašumama, dom ugroženim autohtonim vrstama, uključujući Borneanske orangutane.

Oko tri četvrtine ostrva je teritorija Indonezije, a ostatak pripada Maleziji i Bruneju. U celini na Borneu živi oko 23 miliona ljudi.

Foto: Profimedia

 

Izgradnja nove prestonice Indonezije počela je u leto 2022. Prvo je na gradilištima radilo oko 100.000 radnika, a sada ih je već oko 200.000. Prema informacijama na sajtu ovog velikog projekta, u novoj prestonici će u početku živeti oko pola miliona ljudi. Do kraja ove decenije planiraju da izgrade solarnu elektranu od 50 megavata u gradu i da koriste samo električna vozila.

U projektu učestvuju neki svetski poznati pojedinci. Među njima su bivši britanski premijer Toni Bler i princ od Abu Dabija Mohamed bin Zajed Al Nahjan, koji su članovi građevinskog odbora Nusantare. U oktobru je Institut Toni Bler potpisao ugovor i obavezao se da će izgraditi istraživački centar u novoj prestonici Indonezije.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO: Dokaz da Kurtujev poslušnik Radoica Radomirović namešta Srbe na hapšenje šiptarima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima