DANAS SLAVIMO SVETOG MELETIJA: Zaštitnik pravdoljubivih i časnih ljudi; verovanje kaže - ako izgovorite ove rečenice, pomoć će sigurno doći

Novosti onlajn

25. 02. 2024. u 08:39

SRPSKA pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetom Meletiju, velikom tumaču Svetog pisma i zaštitniku pravoslavlja.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ МЕЛЕТИЈА: Заштитник правдољубивих и часних људи; веровање каже - ако изговорите ове реченице, помоћ ће сигурно доћи

Foto: Profimedia

Sveti Meletije je ceo život posvetio borbi protiv Arijeve jeresi. Reč je bila o ogorčenoj borbi o tumačenju prirode Isusa Hrista i Svetog pisma koja je trajala decenijama tokom 4. veka.

Kada bi jeretici osnažili, oni bi progonili Svetog Meletija koji je bio arhiepiskop u Jermeniju. Kada bi pravoslavci uspeli da se povrate, svetitelj bi se vraćao na svoju poziciju i nastavljao borbu.

Ovaj sukob je bio toliko žestok da je jednom, priča kaže, dok je Sveti Meletije u crkvi propovedao, njegov sopstveni đakon, skriveni jeretik, pritrčao i vladiki zatvorio usta šakom. Kako nije mogao da priča jezikom, Meletije je besedu nastavio rukama.

Osim po borbi protiv Arijevaca, Sveti Meletije je poznat i po tome što je, na ovaj ili onaj način, u veri učvrstio i pomogao i mnoge druge svetitelje. Naime, na II vaseljenskom saboru, upravo je ovaj svetac kao svog naslednika postavio Grigorija Bogoslova na carigradskom patrijarškom prestolu, zađakonio je Vasilija Velikog i krstio Jovana Zlatousta.

Umro je 381. godine i njegove mošti su prenete u Antiohiju, u današnjoj Turskoj.

Sveti Meletije se danas smatra zaštitnikom pravdoljubivih i časnih ljudi koji ne odstupaju od svojih uverenja jer znaju da su ispravna. Veruje se da ovakve osobe imaju blagoslov i zaštitu Svetog Meletija.

Zato, ako zbog svojih stavova i uverenja za koja znate da su pravedna i moralna, svejedno stradate, zamolite ovog svetitelja za pomoć. Ako je vaša molitva istinita i prava, pomoć će sigurno doći:

- Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Meletije, moli Hrista Boga da spase duše naše.

BONUS VIDEO:

DA LI JE GREH RADITI NA CRVENO SLOVO: Zašto nosimo brojanice i crveni konac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo