IMA LI SNEGA NA VIDIKU? Kraj februara i početak marta donose nam uticaj snažnog ciklona

Novosti online

25. 02. 2024. u 12:09

IAKO je do kalendarskog početka proleća ostalo nešto manje od mesec dana, već sada se može reći da proleće u Srbiji već uveliko traje. Jučerašnje temperature bile su i do 18°C, a veoma toplo vreme očekuje se i danas, drugog dana vikenda, uz temperature i do 20°C. Danas se očekuje i više sunčanih perioda, a slaba kiša očekuje se tek ponegde.

ИМА ЛИ СНЕГА НА ВИДИКУ? Крај фебруара и почетак марта доносе нам утицај снажног циклона

Foto: N. Živanović

I sedmica pred nama proteći će u znaku pravog prolećnog vremena, tako da će kraj februara i početak marta doneti temperature za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

U ponedeljak će nakon oblačnijeg jutra, tokom dana u mnogim predelima biti pretežno sunčano i veoma toplo.

Jutarnja temperatura biće od 4 do 10°C, a maksimalna dnevna od 17 do 21°C, u Beogradu do 20°C.

Slično vreme očekuje se i u utorak i u sredu, uz nešto više oblaka i koji stepen nižu temperaturu.

Srbija će u četvrtak i petak biti pod uticajem snažnog ciklona sa Tirenskog mora, pa se očekuje oblačno i vetrovito. Kiša će padati uglavnom u južnim i centralnim predelima, uz pojavu pljuskova.

Očekuje se jak južni i jugoistočni vetar, na planinama i u košavskom području povremeno sa olujnim udarima, naročito na jugu Banata.

Tokom sledećeg vikenda očekuje se suvo, a temperature će biti iznad 15°C.

Veoma toplo vreme nastaviće se i u nastavku prve dekade marta, uz temperature oko 8. marta ponovo do 20°C, navodi Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Srbija će do kraja februara i početkom marta i dalje biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, što će uslovljavati južna strujanja i dotok tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike, a ujedno će višim slojevima atmosfere stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u danima i u predelima sa kišom očekuje prljava kiša, što se može videti uglavnom na vozilima. Reč je o prirodnoj pojavi, uobičajenoj pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Dakle, nakon ekstremno toplog februra i mart će započeti u znaku veoma toplog vremena, a prema trenutnim prognozama nema na vidku da se očekuje značajnije zahlađenje.

Ozbiljan nedostatak snega i dalje se očekuje i na višim planinama, tako da će snežnog pokrivača biti samo iznad 1600 metara nadmorske visine, visine 10 do 15 centimetara. Kopaonik danas meri 18 cm i reč je o jednoj od najlošijih sezona kada je sneg u pitanju poslednjih godina. Niže planine, poput Zlatibora i drugih visine od 1000 do 1500 metara ovog februara skoro i da nisu imale sneg i snežni pokrivač ili tek u svega par kratkotrajnih navrata.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: 

PRED SUDIJAMA 1.267 PASA: Međunarodna izložba četvoronožaca ovog vikenda u "Areni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)