EKSTERNA KONTROLA ZBOG SMRTI PORODILJE IZ VLASOTINCA: Po nalogu nadležnog ministarstva u leskovačku bolnicu stiže komisija za spoljašnji nadzo

Игор Митић
Igor Mitić

29. 02. 2024. u 22:14

Zbog smrti porodilje D.L.(31) iz Vlasotinca, koja je jutros preminula u niškom Kliničkom centru, dva dana nakon što je, carskim rezom, u leskovačkoj Opštoj bolnici, rodila zdravu bebu, osim unutrašnje, biće obavljena i spoljašna provera kvaliteta rada ove zdravstvene ustanove.

ЕКСТЕРНА КОНТРОЛА ЗБОГ СМРТИ ПОРОДИЉЕ ИЗ ВЛАСОТИНЦА: По налогу надлежног министарства у лесковачку болницу стиже комисија за спољашњи надзо

Foto: I.M.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević kazao je za „Novosti“ da očekuje dolazak komisije za spoljašni nadzor kvaliteta rada, dok će se unutrašnja kontrola, po njegovoj odluci, sprovesti sutra.

- Dao sam nalog da se pripremi sva potrebna dokumentacija. Biće obavljen razgovor sa ginekologom koji je obavio carski rez, ali i sa ostalim osobljem koje je bilo u sali tokom porođaja. Proveriće se postupanje od prijema pacijentkinje u našu bolnicu sve dok nije upućena u niški Klinički centar – istakao je dr Dimitrijević.

foto: I.Mitić

Kako saznajemo preminula porodilja je primljena na Odeljenje patologije trudnoće, u 37. nedelji, zbog sumnje na preeklampsiju, ozbiljnom stanju koje može da ugrozi život trudnice i bebe, pa je zbog mogućih komplikacija doneta odluka da joj se preventivno uradi carski rez.

U prvo vreme, posle operacije, porodilja se osećala dobro, ali je njeno stanje kasnije počelo da se komplikuje. Uprkos svim preduzetim merama neprestano je krvarila.

- Imala je nizak nivo trombocita. Kod nas je primila derivate krvi i sve što je trebalo, ali nije došlo do poboljšanja njenog stanja, pa smo je uputili u Niš – kazao je dr Dimitrijević.

On dodaje da je kasnije od kolega iz Niša saznao da je imala diseminovanu intravaskularnu koagulopatiju(DIK) odnosno da je krvarila iz svih organa i da joj, ako se ispostavi da je tako, nije bilo spasa. Reč je o opštem krvarenju za koje se ne zna razlog zbog kojeg nastupa, a moguće je i kao sekundarna komplikacija mnogih bolesti.

Jelena Ćosin

Iz Kliničkog centra u Nišu su saopštili da je, juče u 15.34 časova, pacijentkinja D.L. primljena na Kliniku za ginekologiju, a zbog sumnje na krvarenje u trbuhu.

- Na prijemu je bila u izuzetno teškom opštem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda, pacijentkinja se prebacuje u jedinicu intenzivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat – navedeno je u saopštenju.

Uprkos hitnom hirurškom zahvatu i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziologa, pacijentkinja je danas, u ranim jutarnjim satima, preminula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)