PATIMO ZA MARTINOM(4) , HOĆEMO DA NAM JE VRATE: Hraniteljka iz Bačke Topole traži reviziju postupka usvajanja devojčice u Suboticu

J. LEMAJIĆ

02. 03. 2024. u 20:00

IAKO četvorogodišnja Martina već više od pet meseci ima roditelje i novi dom u Subotici, njeni nekadašnji hranitelji, porodica Ozorak iz Bačke Topole, ne odustaju od namere da je vrate pod svoj krov.

ПАТИМО ЗА МАРТИНОМ(4) , ХОЋЕМО ДА НАМ ЈЕ ВРАТЕ: Хранитељка из Бачке Тополе тражи ревизију поступка усвајања девојчице у Суботицу

Foto: J. Lemajić

Oni su zatražili reviziju postupka usvojenja, jer je u ovoj maloj bačkoj opštini gotovo istovremeno jedno dete usvojeno sa većom razlikom u godinama.

Naime, jedan od kriterijuma zbog kojih su Erika Ozorak (55) i njen suprug odbijeni u nameri da usvoje Martinu, koja je od prvih dana rođenja kod njih, jeste to što starosna granica između njih i deteta prelazi maksimalnih 45 godina. Međutim, porodica je sad saznala da je Centar za socijalni rad u Bačkoj Topoli napravio presedan i drugom paru dozvolio usvajanje deteta, iako je takođe sporna starosna granica. Zbog toga su zatražili reviziju predmeta.

- Nemamo ništa protiv te porodice, ali želimo da i mi imamo ista prava i da nam se dozvoli da usvojimo Martinu koja je kod nas od svog devetog dana. Svi jako patimo za njom - izjavila je Erika.

U nadležnom centru za socijalni rad, potvrđeno nam je da nikakav zvaničan zahtev nije upućen.

- Svaki postupak usvojenja je poseban, tako i ova dva slučaja, u kojima je maksimalno ispoštovana zakonska procedura - kaže Jasmina Zimonjić, direktorka Centra za socijalni rad.

Postupak

Mala Martina je 18. oktobra izmeštena iz hraniteljske porodice u porodicu usvojitelja. Posle perioda prilagođavanja od tri meseca i praćenja deteta, rešenjem resornog Ministarstva oni su i zvanično postali njeni roditelji.

To potvrđuje i nadležno Ministarstvo za brigu o porodici, koje takođe kaže da u svakom slučaju centar za socijalni rad, odlučuje da li je usvojenje u najboljem interesu deteta.

- To se odnosi i na situacije kada je razlika u godinama iznad zakonom dozvoljene. Zakon dozvoljava takva usvojenja, ali njihova primena je izuzetna - ističu u Ministarstvu za brigu o porodici. - Centar za socijalni rad u Bačkoj Topoli je, u skladu sa zakonom, zasnovao usvojenje deteta od strane usvojitelja koji prelaze zakonom dozvoljenu razliku u godinama za usvojenje u odnosu na dete koje su usvojili. Međutim, lične karakteristike usvojenog deteta (prevashodno godine života), njegova porodična situacija, karakteristike usvojitelja i razlozi za usvojenje se značajno razlikuju od okolnosti slučaja deteta za koje je Erika Ozorak pokazala interesovanje za usvojenje.

Pravno gledano, revizija predmeta je vanredno sredstvo koje se koristi u parničnom postupku protiv pravosnažne sudske odluke. Znači, treba da postoji prvostepena odluka na koju je uložena žalba i drugostepena kojom se žalba odbija, tek tada može da dođe do revizije o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!