EMBL INFO DAN: „Strateški korak ka približavanju naših naučnika vodećim svetskim institucijama“

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 03. 2024. u 16:06

REPUBLIKA Srbija je u junu prošle godine postala potencijalni član Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL), započevši trogodišnji proces ka punopravnom članstvu.

ЕМБЛ ИНФО ДАН: „Стратешки корак ка приближавању наших научника водећим светским институцијама“

Foto: Novosti

Tim povodom, za srpsku istraživačku zajednicu organizovan je EMBL info dan u Naučno-tehnološkom parku Beograd kako bi se naučnici u Srbiji upoznali sa mogućnostima koje EMBL pruža zemljama članicama i potencijalnim članicama, uključujući treninge na svim nivoima obrazovanja, naučne servise za EMBL članove, a poseban osvrt bio je i na iskustvima EMBL vezanim za transfer tehnologija.

- Potencijalno članstvo Srbije u EMBL-u ima veliki značaj na više frontova. To je strateški korak ka približavanju naših naučnika vodećim svetskim institucijama, čime se pojačava prisustvo Srbije u međunarodnoj naučnoj zajednici. Integracijom sa EMBL-om, Srbija dobija pristup najsavremenijim laboratorijama, najsavremenijim tehnologijama i bogatim naučnim resursima. Ovaj pristup ne samo da osnažuje srpske naučnike da sprovode revolucionarna istraživanja, već i poboljšava kvalitet i uticaj njihovog rada, čime se podiže naučni položaj Srbije na globalnom nivou - istakla je Ivana Vukašinović, pomoćnica ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Foto: Novosti

- Srpski naučnici će imati prilike za saradnju, razmenu znanja i razvoj veština kroz pristup širokoj mreži istraživača, studenata i posetilaca EMBL-a. Štaviše, učešće u EMBL programima, kao što su doktorska i postdoktorska obuka, obogatiće naučnu ekspertizu srpskih istraživača, podstičući kulturu inovativnosti i izvrsnosti u našoj naučnoj zajednici - rekla je Ivana Vukašinović.

Prisutnima se pred početak programa obratila i direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji Jelena Bojović.

- Glavni fokus rada Centra za četvrtu industrijsku revoluciju je podsticanje umrežavanja i kooperacije između naučnika i instraživača u Srbiji i u te svrhe želimo da iskoristimo saradnju sa EMBL-om, koji je sinonim za dobru naučnu praksu, što na polju legislative, što na polju infrastrukture u nauci. Te oblasti su u najvećem interesu za razvoj naučne zajednice u Srbiji i saradnja sa EMBL-om u tom kontekstu može da bude od izuzetne koristi. EMBL ima čak 29 država članica sa kojima sticanjem članstva možemo mnogo neposrednije da razmenjujemo iskustva kada je u pitanju istraživački rad. Takođe, moram da pomenem BIO4 Kampus i činjenicu da će članstvo u EMBL-u da nam omogući da lakše u najveću naučnu infrastrukturu u našoj zemlji inplementiramo odgovarajuću organizacionu strukturu i obrasce - rekla je Jelena Bojović.

Na samom kraju EMBL info dana, prisutni su imali priliku da prisustvuju posebnoj sesiji

– Upoznaj govornika, što je bila prilika da se direktno popriča sa EMBL predavačima o načinima apliciranja, EMBL programima, servisima i drugim potencijalima koje članstvo nudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove