STOP FALSIFIKOVANJU ISPRAVA: Srpski javni beležnici od sada imaju pristup elektronskoj mreži notara EU

V.C.S.

18. 03. 2024. u 17:05

JAVNI beležnici Srbije imaće ubuduće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije, što će im omogućiti direktnu komunikaciju sa svim kolegama iz zemalja članica EU i proveru notarski overenih dokumenata iz EU u Srbiji i obrnuto. Ovo je odlučeno u Briselu, na sednici Skupštine Saveta notarijata EU (CNUE).

СТОП ФАЛСИФИКОВАЊУ ИСПРАВА: Српски јавни бележници од сада имају приступ електронској мрежи нотара ЕУ

JKS

Pristup mreži notara EU znači bržu i sigurniju razmenu informacija između srpskih i beležnika zemalja EU, slanje dokumenata overenih u EU u Srbiju i obrnuto, kao i provera autentičnosti svih notarski overenih isprava kako za notare iz zemalja EU, tako i za javne beležnike Srbije.

- Posle višegodišnjeg rada na dobijanju pristupa ENN platformi, imao sam čast da prisustvujem skupštini Saveta notarijata EU, na kojoj je jedna od tačaka bila i pristup javnih beležnika platformi ENN. Nakon diskusije, doneta je odluka da se omogući ravnopravan pristup svim javnim beležnicima Srbije ENN platformi - rekao je član Izvršnog odbora JKS Goran Andrić i dodao da će u narednim mesecima biti sproveden u delo tehnički deo posla kako bi se ova odluka sprovela u delo.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući pristupu ovoj platformi biće omogućeno da se u realnom vremenu, direktnom elektronskom komunikacijom između kolega, u Srbiji proveri autentičnost svakog akta overenog u bilo kojoj notarskoj kancelariji EU, i obrnuto.

- Tako će biti sprečeno falsifikovanje isprava - primera radi punomoćja, nasledničkih izjava, izvoda iz registra privrednih subjekata, te će biti povećana sigurnost u pravnom prometu - istakao je Andrić.

Ova odluka Saveta notarijata EU dolazi u godini kada JKS obeležava 10 godina od uspostavljanja javnobeležničkog sistema u Srbiji.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave