STIGLO JE PROLEĆE, A SA NJIM UMOR I GLAVOBOLJE: Stručnjak pojasnio o čemu je tačno reč i kako možemo sebi pomoći

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 03. 2024. u 12:52

NEUROLOG dr Aleksa Pejović i meteorolog Nedeljko Todorović, gostujući na Prva TV, osvrnuli su se na vremensku prognozu koja nas očekuje u narednom periodu, kao i kako se promene u temperaturama odražavaju na naše zdravlje.

СТИГЛО ЈЕ ПРОЛЕЋЕ, А СА ЊИМ УМОР И ГЛАВОБОЉЕ: Стручњак појаснио о чему је тачно реч и како можемо себи помоћи

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČI/ Shutterstock

Prolećni umor se često javlja u ovo doba godine, kao posledica jednolične zimske ishrane i manjka vitamina i minerala, kao i sunčevih zraka koji nas "hrani" vitaminom D. Juče, tačnije 20. marta nam je stiglo proleće, a sa njim i određeni simptomi.

- Nije u pitanju naš lični utisak. Zato što je ljudski organizam jedan veliki časovnik, odnosno bolje je reći da je sazdan od brojnih mali časovnika, koji moraju periodično da se navijaju. Onaj najpoznatiji časovnik koji svi znamo je ciklus budnosti i spavanja, taj neki biološki ciklus traje 24 sata i 15 minuta. Promene obdanica, odnosno količine sunčevih sati tokom različitih godišnjih doba, služe nam da konstantno navijamo svoj časovnik. Ako čoveka lišite tog spoljašnjeg navijača časovnika, desiće se da čovek napravi inverziju ciklusa budnosti i spavanja, i sasvim sigurno poremeti sve unutrašnje budilnike u organizmu - objasnio je neurolog dr Aleksa Pejović.

Meteorolog Todorović uverava da promena u temperaturama ne bi trebalo da nas brine, jer nam u predstojećem periodu sledi pravo proleće. Kako da se najbolje nosimo sa ovim oscilacijama, objasnio je dr Pejović.

Foto Shutterstock

Dodaje da se naše raspoloženje menja u zavisnosti od godišnjeg doba, pa tako zimi smo lošije, a u proleće bolje raspoloženi. Zašto? Kako objašnjava neurolog dr Pejović, koncentracije serotonina zimi su sve niže u mozgu, a melatonina sve više i više.

Dolaskom proleća, tačnije tokom ravnodnevice dolazi do razlike odnosa melatonina i serotonina i zbog toga možemo da budemo pospaniji i dekoncentrisaniji. Dr Aleksa Pejović osvrnuo se na glavobolje, kao jedan od simptoma prolećnog umora. Tačnije, pacijenti sa migrenom ne vole promene vremena i na njih nepovoljno utiče.

- Kada vas boli glava, imate hroničnu glavobolju, trebalo bi da popijete lek, ako ne postoje kontraindikacije - istakao je doktor i savetovao umerenu fizičku aktivnost.

(MONDO)

BONUS VIDEO: LEČE VIRTUELNO: U šabačkoj Opštoj bolnici prvi put korišćena hologramska tehnologija za konsultacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata