Otkrijte 10 tajni tehničkog pregleda vašeg vozila!

Promo

11. 03. 2024. u 13:59

TEHNIČKI pregled vozila predstavlja obaveznu proceduru, kojom se utvrđuje da li je vozilo bezbedno za učešće u saobraćaju.

Откријте 10 тајни техничког прегледа вашег возила!

Foto: pexels.com

Ipak, mnogi vozači prilaze tehničkom pregledu s nelagodnošću, usled neizvesnosti u pogledu stanja i prolaznosti svog četvorotočkaša.

Tajna broj jedan: Kako pripremiti vozilo za Tehnički pregled u Beogradu

Priprema vozila za tehnički pregled Beograd možda deluje kao složen i zahtevan zadatak, ali s pravim pristupom može postati jednostavan proces. Najpre, vozilo treba temeljno očistiti kako spolja, tako i iznutra, čime se inspektorima omogućava lakši pristup svim delovima vozila i bolja vidljivost potencijalnih nepravilnosti. Provera nivoa svih tečnosti, kao što su ulje u motoru, kočiona tečnost i tečnost za vetrobransko staklo, spada u neophodne korake, kao i kontrola ispravnosti svih svetlosnih signala.

Preporučuje se i pregled pneumatika, uveravanje da je dubina gazećeg sloja odgovarajuća i da nema oštećenja koja bi mogla uticati na bezbednost. Takođe, ne zaboravite da proverite i funkcionalnost sigurnosnih pojaseva, jer su oni čest razlog odbijanja na tehničkom pregledu. Kad su u pitanju veći tehnički problemi, kao što su neispravni amortizeri ili sistemi izduvnih gasova, savetuje se poseta pouzdanom servisu pre dolaska na tehnički pregled.

Čišćenje i pregled karoserije

Čistoća karoserije nije samo estetsko pitanje — ona može ukazati na skrivene defekte.

Sjaj karoserije može prikriti tragove oštećenja, ali pažljiv pregled će otkriti istinu.

Detaljan pregled karoserije može otkriti trule delove, neravnine ili tragove korozije, koji mogu biti razlog za neprolazak na tehničkom pregledu.

Redovno pranje i održavanje vozila ne samo da očuvaju njegov izgled, već i olakšavaju identifikaciju problema koji bi mogli nastati usled korozije ili drugih spoljnih faktora.

Funkcionalnost svetlosne signalizacije

Svetla su od suštinskog značaja za bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Pravilan rad svetala omogućava signalizaciju nameravanih manevra, čime se smanjuje rizik od nesreća. Neispravna svetla na vozilu mogu uzrokovati ozbiljne probleme, pa je njihova provera imperativ pre tehničkog pregleda.

Vizuelna inspekcija svetlosne signalizacije podrazumeva proveru rada svih svetala: pozicionih, dnevnih, maglenki, stop svetala, kao i pravilno usmeravanje svetlosnog snopa farova.

Za uspešan prolazak tehničkog pregleda, neophodno je i proveriti ispravnost pokazivača pravca, tj. migavaca, kao i svetla za vožnju unazad. Pri tome treba voditi računa i o ispravnosti svetlosnih indikatora na instrument tabli.

Najzad, funkcionalnost "trećeg stop svetla" i osvetljenja registarskih tablica takođe se proverava i ne sme se zanemariti prilikom pripreme vozila.

Provera nivoa tečnosti i pneumatika

Pre tehničkog pregleda, obavezno je proveriti nivo svih tečnosti u vozilu, uključujući motorno ulje, rashladnu tečnost, kočionu tečnost i tečnost za pranje stakla, kako bi se osiguralo njihovo adekvatno funkcionisanje i izbegli potencijalni problemi.

Pneumatici moraju biti ispravno napumpani i bez vidnih oštećenja.

Detaljan pregled pneumatika uključuje kontrolu dubine šare, stupnja istrošenosti, ali i provere da li ima nepravilnosti na bočnim stranama koje mogu ukazivati na potrebu za zamenu. Takođe, važno je da svi pneumatici budu jednake marke i specifikacija, kako bi vozilo bilo bezbedno za upravljanje.

Radna tečnost hidrauličnog sistema upravljača i tečnost automatskog menjača takođe treba biti na optimalnom nivou, jer ovo može imati direktan uticaj na performanse vozila. U slučaju niskih nivoa ili značajnih odstupanja u kvalitetu tečnosti, neophodne su odgovarajuće intervencije pre tehničkog pregleda kako bi se osigurala efikasnost sistema i izbegle komplikacije tokom i nakon pregleda.

Razotkrivanje mitova: Šta stvarno utiče na postupak registracije vozila i prolaznost kod Tehničkog pregleda

Registracija vozila zna da bude bauk u glavama ljudi, a kada se spomene tehnički pregled, često na površinu isplivaju brojni mitovi i nagađanja o tome šta zapravo odlučuje o prolaznosti. Važno je razjasniti da estetski izgled vozila, kao što su manje ogrebotine ili stanje farbe, generalno ne utiču na ishod pregleda, osim ako ne kompromituju bezbednost. Ono što je ključno jeste ispravnost i zamena potrošnih elemenata poput kočnica, svetala, guma, te funkcionalnost vitalnih sigurnosnih sistema.

Mnogi vozači su u zabludi da će mala neispravnost biti prenebregnuta ili da "blaga" zagađenost izduvnih gasova može proći nezapaženo. Međutim, inspektori na tehničkom pregledu rade stroge i detaljne provere u skladu sa aktuelnim propisima. Pregled se fokusira na sigurnost vozila i zaštite okoline, te čak i minorni nedostaci poput neispravne sijalice mogu biti razlog za neuspešan prolazak.

Važnost emisione kontrole izduvnih gasova

Emisiona kontrola izduvnih gasova je suštinski aspekt tehničkog pregleda koji odražava stepen ekološke prihvatljivosti vozila. Proces proverava da li nivoi štetnih emisija ostaju unutar zakonski dozvoljenih granica.

U savremenim okvirima zaštite životne sredine, vozila su pod povećanom lupom kada je reč o kvalitetu emisije gasova. Regulativni standardi su striktni i dizajnirani da minimizuju negativan uticaj motornih vozila na kvalitet vazduha i javno zdravlje. Nivoi ugljen-monoksida (CO), ugljovodonika (HC), azotnih oksida (NOx), i čestica su podrobno analizirani tokom tehničkog pregleda.

Pravilno održavanje sistema za kontrolu izduvnih gasova predstavlja ključ za zadovoljavanje ovih standarda. Redovni servisi i zamene filtera, korišćenje odgovarajućeg goriva i izbegavanje nepotrebnog opterećenja motora mogu značajno poboljšati performanse emisionog sistema. Svaki nedostatak u funkcionisanju ovih komponenti može rezultirati povećanim emisijama koje premaše dozvoljene nivoe.

Posledice neprovođenja adekvatne kontrole izduvnih gasova mogu biti dalekosežne, kako za vlasnika vozila, tako i za okolinu. Ne samo da vozilo neće proći tehnički pregled, već njegovo korišćenje dovodi do većeg zagađenja vazduha. Osim toga, postoji rizik od većih finansijskih troškova zbog potrebnih popravki i kazni za neispunjavanje ekoloških standarda izduvnih gasova.

Istine i zablude o stanju kočnica

Pouzdan kočioni sistem ključan je za bezbednu vožnju, ali nije svaka informacija koja kruži o kočnicama istinita.

  • Istina: Kočnice koje škripe mogu biti znak istrošenih kočionih pločica.
  • Zabluda: Ako kočnice funkcionišu, ne treba ih pregledati pre tehničkog.
  • Istina: ABS sistem (Anti-lock Braking System) mora funkcionalno da prođe na tehničkom pregledu.
  • Zabluda: Kočionu tečnost je dovoljno menjati samo kad kočnice podbacuju.
  • Redovno proverite stanje kočnica bez obzira na njihovo ponašanje tokom vožnje.

    Zanemarivanje redovnog servisa kočnica može voditi u ozbiljne probleme, uključujući otkazivanje na tehničkom pregledu.

    Detaljan pregled svake komponente: Šta inspektori zaista proveravaju

    Tokom tehničkog pregleda vozila, inspektori sprovode sveobuhvatan pregled niza komponenti kako bi se uverili u njihovu ispravnost i usklađenost sa zakonskim propisima. Među najbitnijim elementima su sistem kočenja, amortizeri, svetlosna signalizacija, uređaj za upravljanje, pneumatici, emisija izduvnih gasova, pojas za vezivanje i mnogi drugi. Inspektori detaljno proveravaju rad svake komponente, tražeći znake oštećenja, istrošenosti ili nepravilnog funkcionisanja, što može direktno uticati na bezbednost vozila na putu.

    Obavezno je i ispitivanje tragača - preciznog uređaja koji meri geometriju točkova, ključnu za pravilan položaj točkova i stabilno upravljanje vozilom. Sve komponente moraju zadovoljiti rigorozne standarde kako bi vozilo prošlo tehnički pregled i bilo bezbedno za učešće u saobraćaju.

    Sigurnosni sistemi i pojas

    Sigurnosni sistemi vašeg vozila su ključni za uspešan prolazak tehničkog pregleda. Osim funkcionalnosti kočnica i airbagova, posebna pažnja posvećuje se i ispravnosti pojasa za vezivanje.

    • Provera mehanizma zaključavanja pojasa kako bi se osiguralo da pravilno funkcioniše u trenutku potrebe.
    • Ispitivanje trakica pojasa za vidljive znakove oštećenja koje mogu uticati na njegovu efikasnost.
    • Analiza kopče i priključka, da li se lako spajaju i otpuštaju.
    • Kontrola elastika trakica pojasa, koje ne smeju biti previše istegnute ili dotrajale.

    Ispravnost pojasa za vezivanje nije samo zakonski zahtev već i fundamentalni element bezbednosti svih putnika u vozilu.

    Zaštita koju pružaju pojasevi za vezivanje i sigurnosni sistemi ne može se preceniti, a njihova funkcionalnost direktno utiče na ishod tehničkog pregleda.

    Upravljački mehanizam i ogledala

    Sistem upravljanja mora biti precizan.

    Upravljački mehanizam je osnova sigurne vožnje, stoga se njegova funkcionalnost detaljno proverava na tehničkom pregledu. Eksperti vrše kontrolu lufta na upravljaču, proveravaju stanje spone i krajnika, kao i integritet servomehanizma, ako je vozilo opremljeno istim. Takođe, pregledaju se i stabilnost volana i odzivi upravljačkog sistema na komande.

    Stanje ogledala takođe ide pod lupu.

    Vizuelna kontrola spoljašnjih i unutrašnjeg retrovizora je kritična. Moraju biti čista, neprekinuta i pravilno postavljena - to su elementi koji se striktno ocenjuju kako bi se osigurala adekvatna vidljivost i sigurnost za učesnike u saobraćaju.

    Oštećena ogledala mogu dovesti do odbijanja.

    Važno je obratiti pažnju na pravilnu regulaciju i pozicioniranje ogledala, kao i na odsustvo pukotina ili zamagljenosti koja može kompromitovati vozačevu sposobnost procene situacije na putu. Nepoštovanje ovih kriterijuma može rezultirati neuspehom na tehničkom pregledu.

    Kako izbeći česte greške i probleme prilikom Tehničkog pregleda

    Preliminarna provera automobila može značajno smanjiti rizik od nepredviđenih problema tokom tehničkog pregleda. Pre nego što vozilo dovedete na pregled, obavite detaljan vizuelni pregled svih svetala, registarskih oznaka i karoserije vozila. Posebnu pažnju treba obratiti na ispravnost svih signalnih uređaja, kao i na potpuno čistoću vozila koje može uticati na pregled.

    Periodično održavanje vozila će takođe doprineti izbegavanju grešaka prilikom pregleda. Redovan servis i zamena istrošenih delova, kao što su disk pločice ili gume s nedovoljnom dubinom šare, su ključni za održavanje bezbednosti i tehničke ispravnosti automobila. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom koji može identifikovati i rešiti potencijalne probleme koji bi mogli biti povod za neuspeh na tehničkom pregledu.

    Ishod pregleda – dokumentacija i rokovi

    Nakon obavljenog tehničkog pregleda, ishod i relevantni dokumenti su od suštinskog značaja za nastavak vožnje.

  • Saobraćajna dozvola – Ažuriranje podataka nakon uspešnog pregleda.
  • Potvrda o tehničkoj ispravnosti – Dokaz da vozilo zadovoljava propisane uslove.
  • Rok važenja – Uslovi pod kojima potvrda ostanaje važeća, obično 12 meseci.
  • Zapisnik o tehničkom pregledu – Detaljan izveštaj sa eventualnim nedostacima.
  • Oznaka o tehničkom pregledu – Nalepnica koja se postavlja na vidno mesto.
  • Dokumentacija koja se izdaje mora biti čuvana u vozilu i pokazana na zahtev nadležnih organa.

    Prilikom eventualnog otkaza, neophodno je ispraviti sve uočene nedostatke i ponovo se prijaviti za tehnički pregled u propisanom roku.

    Redovno održavanje i servisiranje

    Redovnim održavanjem vozila povećavate verovatnoću prolaska na tehničkom pregledu, a ujedno sačuvate vrednost svog automobila.

    • Provera nivoa motornog ulja i zamena po potrebi
    • Provera rada kočnica i njihova pravovremena zamena
    • Zamena i kontrola svih svetala i sijalica
    • Kontrola profila pneumatika i pritisaka u gumama
    • Periodična zamena zupčastog kaiša
    • Provera akumulatora i elektroinstalacija
    • Proveravanje i zamena filtera (uljni, vazdušni, kabinski)
    • Redovno kontrolisanje sistemu izduvnih gasova

    Očuvajte servisnu istoriju vozila, kako bi imali dokaz o redovnom održavanju.

    Nedostatak adekvatne brige o vozilu može dovesti do nepotrebnih troškova i otežati prolazak na tehničkom pregledu.

    Pametni trikovi i saveti: Kako osigurati uspešan prolazak Tehničkog pregleda

    Pre tehničkog pregleda dobro očistite vozilo, kako spoljašnjost, tako i unutrašnjost i prtljažnik.

    Vizuelna provera je bitan preduslov: osigurajte da su registracione tablice čitljive, a broj šasije i motora lako dostupni za pregled.

    Redovna kontrola signalizacije i rada svetlosnih uređaja izbegava jednostavne razloge za odbijanje.

    Koristite pouzdan servis prije pregleda

    Priprema vozila za tehnički pregled počinje izborom kvalifikovanog i pouzdanog servisa. Profesionalnost i iskustvo servisera su ključni za detektovanje i rešavanje potencijalnih problema.

    Obavezno proverite reference servisa. Pouzdan servis ima licencu za rad i zadovoljne klijente.

    Kvalitetni servisi koriste originalne ili atestirane rezervne delove. Ovo garantuje dugotrajnost popravke i izbegavanje kasnijih komplikacija.

    Redovne provere kod ovlašćenih servisera pomažu u očuvanju vozila. Zato je važno pratiti preporučeni interval servisiranja za vaše vozilo.

    Porazgovarajte sa serviserom o istoriji vozila i potencijalnim rizicima. Kvalitetan dijalog može znatno pomoći u identifikaciji skrivenih problema pre tehničkog pregleda.

    Na kraju, sve zavisi od vašeg odabira. Izaberite servis koji gradi poverenje i nudi transparentnu komunikaciju o izvršenim popravkama.

    Saveti za vozače sa iskustvom i novajlije

    Ne pretpostavljajte da iskustvo garantuje prolazak, redovno održavanje i poštovanje propisa je ključno. I novi vozači moraju biti upućeni u tehničke aspekte svog vozila.

    Proučite priručnik za vaše vozilo. Znajte njegove specifikacije i limite.

    Pre pregleda operite vozilo. Čistoća može otkriti skrivene nedostatke koji bi inače promakli.

    Kontrolišite nivoe tečnosti (motorno ulje, kočiona tečnost) i pritisak u gumama redovno, ne samo pred tehnički pregled.

    Uverite se da su sva svetla ispravna i pravilno podešena. Svetlosna signalizacija je često kritična tačka na pregledu.

    Pravovremeno reagujte na bilo kakve neobične zvuke ili promene u ponašanju vozila. Problemi se lakše rešavaju u ranoj fazi.

    Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News
    STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

    STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

    BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

    28. 04. 2024. u 06:30

    REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

    REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

    NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

    28. 04. 2024. u 07:00

    Komentari (0)

    HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!