ODRŽAN I SKUP PODRŠKE GRUHONJIĆU: Studenti zbog govora mržnje nastavljaju blokadu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

29. 03. 2024. u 15:37

DOK je trajao drugi dan blokade Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (UNS), koju su organizovali studenta jer fakultetska uprava i Etička komisija nisu ogradili od spornih izjava profesora žurnalistike Dinka Gruhonjića, okvalifikovanih kao govor mržnje, deo profesora i studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta (UNS) u Novom Sadu organizovao je danas protestni skup ispred te visokoškolske ustanove, sa kojeg je od nadležnih univerzitetskih i državnih organa zatraženo da im omoguće ostvarivanje prava na rad i na obrazovanje.

ОДРЖАН И СКУП ПОДРШКЕ ГРУХОЊИЋУ: Студенти због говора мржње настављају блокаду Филозофског факултета у Новом Саду

Z. Grumić

Ta prava su im, kako su istakli govornici, uskraćena blokadom fakulteta.

Na protestu kojem su, osim dela studenata i profesora tog i drugih fakulteta UNS, prisustvovali političari Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Borislav Stefanović i drugi građani, data je podrška Gruhonjiću i zatraženo da se u našem društvu poštuje slobodi govora i autonomija Univerziteta.

Okupljenima je pročitano pismo podrške profesora Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta, koji takođe podržavaju Gruhonjića.

- Pružamo punu podršku kolegi iz Novog Sada i ustajemo protiv nasilja nad slobodom izražavanja – navedeno je u pismu, uz zahtev nadležnima da fakultet bude deblokiran.

Dekan novosadskog Filozofskog fakulteta profesorka Ivana Živančević Sekeruš je rekla da su oni koji blokiraju zgradu uputili upravi ultimatum i da u takvoj atmosferi ne može da bude razgovora.

Dok je trajao protestni skup ispred zgrade, studenti okupljeni u fakultetskom holu sve vreme su uzvikivali „Dinko odlazi“ i „Gde su vam studenti“.

Predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak, koja se nalazi u zgradi sa ostalim studentima koji blokiraju fakultet, izjavila je „Novostima“ da će blokada biti nastavljena sve dotle dok se Uprava Filozofskog fakulteta i Etička komisija ne oglase povodom Gruhonjićevih izjava i dok, kako je rekla, ne „revidiraju njegov radni status“.

- Mi nastavljamo mirnu blokadu fakulteta, da se sve ovo reši u interesu studenata Univerziteta u Novom Sadu – poručila je Ivana Macak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo