KRSTAŠI NA AERODROMU „NIKOLA TESLA“: Kampanja DZPPS „Zajedno za ptice“ za spas ptice kojoj preti izumiranje

Lj.P.

04. 04. 2024. u 14:41

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pokreće novu, trajnu kampanju „Zajedno za ptice“ sa ciljem da sakupe novčana sredstva za nastavak svojih programskih aktivnosti, za rad na zaštiti orlova krstaša i drugih ugroženih vrsta ptica, za akcije popisivanja i proučavanja kao i za brojne delatnosti popularizacije posmatranja ptica. Početak kamapanje uprilične je na Aserodromu „Nikola Tesla“, gde je otvorena postavka posvećena krsašima.

КРСТАШИ НА АЕРОДРОМУ „НИКОЛА ТЕСЛА“: Кампања ДЗППС „Заједно за птице“ за спас птице којој прети изумирање

FOTO: Danica Vlajković

FOTO: Danica Vlajković

Kako bi mogli da nastave svoj rad na zaštiti krstaša, ali i brojnim drugim aktivnostima zaštite i proučavanja ptica kao obrazobvanja javnosti koje sprovode tokom čitave godine DZPPS pokrenulo je novu trajnu kampanju, a podršku je prva pružila uprava Aerodroma „Nikola Tesla“ na kojem je kapmanja otpoćela otvaranjem specijalne postavke sa skulpturom orla krstaša u prirodnoj veličini i pozivom posetiocima da doniraju.

FOTO: Danica Vlajković

- Činjenica da se orao nalazi na rubu izumiranja, sa svega osam preostalih parova, predstavlja alarmantan signal za sve nas i stoga smo odlučili da se aktivno uključimo u kampanju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – izjavila je Senka jelenković, izvršna direktorka za administraciju kompanije Belgrade Airport. - Ova postavka posvećena orlu krstašu na Aerodromu „Nikola Tesla“ predstavlja više od obične izložbe. Ona simbolizuje našu posvećenost zaštiti biodiverziteta i očuvanju prirodne ravnoteže u skladu sa ciljevima matične kompanije VINCI Airports. Podrška kampanji „Zajedno za ptice“ nije samo deo našeodgovornosti prema zajednici, već i način da demonstriramo našu posvećenost zaštiti prirode i osiguramo da naša prirodna baština ostane netaknuta za buduće generacije.

FOTO: Danica Vlajković

U prošlogodišnjoj kampanji „Za naše krstaše“, pomoću donatora, skzupljena su sredstva kojima su ornitolozi DZPPS mogli da obilaze 0sam parova krstaša tokom gnezdeće sezone, a mladi krstaš Joca dobio je satelitski odašiljač kako bi bio lakše praćen i proučavan. Opstanak ove kritično ugrožene vrste i dalje nije izvestan, tokom marta u bačkoj otrovana je mlada jedinka, a zabeležen je stravičam pomor ptica u blizini Kikinde, najverovatnije otrovanih, nedaleko od mesta gnežđenja jednog para krstaša. Ovo su, kako navode u DZPPS, samo neki od primera koji pokazuju sa kakvim se opasnostima sreću ptice i čitav živi svet.

FOTO: Danica Vlajković

- Za svako brojanje ptica, za svaki izlazak na teren da bi se istražilo trovanje ili da bi se sprečio krivolov potrebna su sredstva – kaže Milan Ružić., ornitolog i izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Kao protivteža svemu tome, da bi se razvila ljubav prema pticama, Društvo je napravilo besplatnu aplikaciju za raspoznavanje ptica, objavilo prvu sistematičnu knjigu o njoihovom raspoznavanju, organizovali smo na desetine izleta sa posmatarnjem ptica širom Srbije. Ptice su naše zajedničko dobro koje moramo sačuvati i preneti budućim generacija,ma. Ne smemo im ostaviti svet bez ptičje pesme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)