KONAKOVIĆEV KONTRASKUP NIJE PROŠAO: Okupljanje Bošnjaka iz regiona neuspeo pandan velikom vaskršnjem saboru Srbije i Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 04. 2024. u 10:40

POSLE javnog obrušavanja na najavu velikog vaskršnjeg sabora u Beogradu, političko Sarajevo je najavilo održavanje bošnjačkog kontraskupa 12. aprila. No, organizator ove ceremonije, ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković, suočio se sa bojkotom svojih sunarodnika, među kojim je i lider SDA Bakir Izetbegović, a neće mu se odazvati ni pojedini prvaci iz Srbije.

КОНАКОВИЋЕВ КОНТРАСКУП НИЈЕ ПРОШАО: Окупљање Бошњака из региона неуспео пандан великом васкршњем сабору Србије и Српске

Elmedin Konaković, Foto Kliks

Naime, Konaković je obelodanio da će biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka celog regiona, ali nakon odbijenice od SDA ista mu je stigla i iz Stranke za BiH, a koja je takođe parlamentarna bošnjačka partija. Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da su za Srbiju važni Bošnjaci, ali ne tako što će oni da drže pridike, posebno moralne, a "da se mi sakrijemo u mišju rupu" i istakao da je budućnost u saradnji i u razumevanju jednih drugih, a ne u sukobima.

- Kada su Srbija i Srpska najavile vaskršnji sabor, 5. i 6. maja, i okupljanje u Beogradu i Srbiji, oni su rekli da je to nešto što ne sme da se dozvoli. Veoma negativno su reagovali Bećirović i Konaković i svi drugi. Sad su za 12. april pokušali da zakažu skup svih Bošnjaka i ja to pozdravljam. Bio bih srećan kada bi se održao. Nemam ništa protiv toga. Neka razgovaraju o čemu god hoće. Neka mi dođu sa tim šta je to što misle da je potrebno Srbija još da izgradi za Bošnjake, koji još put, koju još bolnicu, dom zdravlja... Spreman sam i da pomognem u organizaciji takvog skupa u Novom Pazaru, na teritoriji Srbije, ili u Beogradu, gde ima veliki broj Bošnjaka. Ne vidim ništa loše u tome. Naprotiv, dobro je da čuju koliko država Srbija pomaže i Bošnjacima u Srbiji. Možda je njihova politika mala politika frustracije i kompleksa u kojima se plaše okupljanja svih drugih - kazao je Vučić.

Izetbegović je poručio "da se naravno neće odazvati Konakovićevom pozivu":

- Osnovni razlog je njegova vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u BiH predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahteve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopšte govori o statusu Bošnjaka.

Kaže i da SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji.

- Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i delu. Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razreše vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentovane u skaj-aplikaciji - poručio je Izetbegović.

Delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić poručio je da se ova stranka neće odazvati pozivu Konakovića, jer je to "očigledno pokušaj kopije Vučićevog poziva da okupi Srbe".

Ljajić: Ne mogu da svedem sebe

LIDER Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić objasnio je za "Novosti" svoje razloge zbog kojih neće prihvati Konakovićev poziv:

- Ja jesam Bošnjak, ali nisam samo bošnjački političar. Za mene i moju stranku glasaju pripadnici i većinskog naroda, kao i različite manjinske zajednice koje žive u Srbiji. Uostalom, predsednik sam građanske stranke u kojoj je pojedinac u centru političkog života. Ne mogu zbog jednog sastanka sebe reducirati da artikulišem interese samo jednog etničkog entiteta, makar to bio i onaj kome i sam pripadam. Verovatno će Sandžačka demokratska partija iz Novog Pazara imati predstavnika.

Poziv za učešće na skupu dobili su i Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja i Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka. Zukorlić ističe za "Novosti" da će se odazvati i da je svrha skupa jačanje saradnje među Bošnjacima, bez namere da skup bude usmeren protiv bilo koga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)