BEOGRADSKI ĐACI U JASENOVCU: Poseta učenika Petnaeste gimnazije "Patrijarh Pavle" najvećem gubilištu na ovim prostorima

V.C.S.

15. 04. 2024. u 17:54

POSLE prošlogodišnje posete stotinu učenika Osme beogradske gimnazije i Zemunske gimnazije Jasenovcu i Pakracu, što je bio prvi studijski boravak srpskih đaka ovom nekadašnjem logoru smrti nakon okončanja ratova za jugoslovensko nasleđe, ovog vikenda je put najvećeg gubilišta Srba, Jevreja i Roma u NDH, otišlo i 50 đaka beogradske Petnaeste gimnazije "Patrijarh Pavle".

БЕОГРАДСКИ ЂАЦИ У ЈАСЕНОВЦУ: Посета ученика Петнаесте гимназије Патријарх Павле највећем губилишту на овим просторима

Muzej žrtava genocida

U pratnji učenika i nastavnika bila je i istoričarka Aleksandra Mišić, kustoskinja u Muzeju žrtava genocida.

Kako je objavio ovaj Muzej na svojoj "fejsbuk" stranici, đaci i nastavnici Gimnazije "Patrijarh Pavle" prvo suobišli najmonstruoznije i najbrutalnije gubilište na ovim prostorima u Drugom svetskom ratu, a potom su se uputili u Pakrac, gde su se upoznali sa materijalnim tragovima viševekovnog trajanja Srba u Zapadnoj Slavoniji. Domaćini su im u ime Srpske pravoslavne crkve bili episkop pakračko-slavonski Jovan, a u ime Spomen-područja "Jasenovac" direktor ove ustanove, istoričar dr Ivo Pejaković.

Učenici i nastavnici posetili su i srpski pravoslavni manastir Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, Istraživačku biblioteku u mestu, Vladičanski dvor, Episkopsku knjižnicu i srpsku pravoslavnu Sabornu crkvu Svete Trojice u Pakracu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?