INFLACIJA U NEMAČKOJ PONOVO RASTE: U maju se očekuju još veće cene

Novosti online

29. 04. 2024. u 22:36

INFLACIJA u Nemačkoj ubrzala se prvi put od decembra, što potvrđuje ranija upozorenja Evropske centralne banke (ECB) da će biti neravnina na putu povratka ka cilju od dva odsto, piše "Blumberg".

ИНФЛАЦИЈА У НЕМАЧКОЈ ПОНОВО РАСТЕ: У мају се очекују још веће цене

Foto: Epa

Rast cena u aprilu iznosio je 2,4 odsto dok su ekonomisti koje je anketirao "Blumberg" očekivali da će ostati stabilan na 2,3 odsto. Energenti su bili ključni pokretač rasta.

Slično se desilo i u Španiji sa inflacijom koja je porasla na 3,4 odsto nakon što je vlada nastavila da smanjuje subvencije koje su pomagale da se ublaže rastući troškovi energije.

Rast cena u Irskoj u međuvremenu je pao na 1,6 odsto sa 1,7 odsto.

Očekuje se da će podaci za zonu evra od 20 zemalja, koji treba da budu objavljeni u utorak, po prvi put ove godine pokazati nepromenjenu cifru od 2,4 odsto – predviđanja koja su potkrepljena trenutnim izveštajem "Blumberg ekonomiksa". 

Ohrabreni povlačenjem inflacije sa dvocifrenog vrha 2022. godine, zvaničnici ECB se pripremaju za prvo smanjenje troškova zaduživanja u junu. Koliko će olakšanja doneti ove godine, predmet je žive debate, a malo ko se usuđuje da da konkretna predviđanja jer su izgledi i dalje neizvesni.

Zvaničnici su posebno usredsređeni na domaće cene usluga, gde je rast ostao tvrdoglav poslednjih meseci. To je snažno vođeno visinom plata, koje su rasle povišenim tempom kako bi nadomestile rastuće životne troškove.

- Rizici za blagovremeno postizanje cilja inflacije i dalje postoje. Ovde je odlučujući faktor kako će slab rast produktivnosti u kombinaciji sa snažnim povećanjem plata dovesti do ukupnog ekonomskog pritiska na cene - rekao je glavni ekonomista nemačke razvojne banke KFV Frici Keler Gajb.

Istovremeno, veći prihodi su preduslov za početak ekonomskog oporavka. U Nemačkoj, poslovna očekivanja su se poboljšala i aktivnost je u porastu, posebno u sferi usluga, sa znacima da je zimska recesija možda izbegnuta, dodaje se u tekstu.

U Nemačkoj je kraj privremenog smanjenja poreza na prirodni gas doprineo povećanju cena ovog meseca.

Iako njihov zavod za statistiku ne objavljuje očitavanje bazne inflacije u preliminarnom saopštenju, regionalni podaci ukazuju na pad na 2,9 odsto sa 3,2 odsto, prema "Blumberg ekonomiksu".

U maju se očekuje da se rast cena dodatno ubrza, uglavnom zbog baznih efekata vezanih za cene transporta. Širi trend pada bi ipak trebalo da se nastavi nakon ublažavanja šoka cena energije i rešavanja problema u lancu snabdevanja.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: NEMOGUĆA MISIJA: Meštani koriste dizalicu za evakuaciju iz poplavljenog dela Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost