DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 04. 2024. u 10:00

SMEŠTEN na obali Drine, Mali Zvornik, iako možda nije toliko poznat kao neke veće turističke destinacije, ima svoje čari koje može da ponudi posetiocima.

ДРАГУЉ СА ОБАЛЕ ДРИНЕ: Мали Зворник нуди посетиоцима свестрану туристичку понуду

Foto:V.M.

Grad i njegova okolina odišu bogatom istorijom i zanimljivom kulturnom baštinom. Ovaj turistički dragulj nudi i bogat program svim ljubiteljima prirode, kako onima koji žele malo više adrenalina, tako i onima koji su željni tišine i uživanja u prelepim i često netaknutim predelima.

Glavna turistička atrakcija Malog Zvornika decenijama je bila Drina. Brza i krivudava reka koja pruža brojne pogodnosti. Posetioci mogu uživati u vožnji čamcem ili pecanju na ovoj prelepoj reci. Mogućnosti za vodene aktivnosti pruža i Drinsko/Zvorničko jezero, koje je nastalo izgradnjom Hidroelektrane Zvornik.

Okolna planinska područja pružaju prelepe staze za planinarenje i istraživanje divljine. Nacionalni park Tara nije daleko i nudi još više mogućnosti za ljubitelje prirode.

Za one koji više preferiraju obilaske kulturnih spomenika Mali Zvornik krije brojna iznenađenja. Grad ima nekoliko značajnih spomenika kulture, uključujući Crkvu Časnog krsta i arheološki lokalitet „Orlovine”. Posetioci mogu da istraže ove lokacije kako bi saznali više o bogatoj istoriji ove oblasti.

Kada se završe obilasci ili rekreacija, vreme je za gastronomske užitke. Posetioci mogu da uživaju u tradicionalnoj srpskoj kuhinji u lokalnim restoranima i kafićima. Specijaliteti poput roštilja, ajvara i domaćih kolača sigurno će zadovoljiti i probirljivije ukuse.

Mali Zvornik je takođe domaćin raznih kulturnih manifestacija, koncerata ili festivala tokom cele godine, što može dodatno obogatiti doživljaj posetilaca. Najpoznatija je malozvornička regata koja predstavlja najmasovniji skup u ovom delu Drine i jedina je koja se održava na mirnim vodama – Zvorničkom jezeru.

Sve u svemu, iako Mali Zvornik možda nije veliki turistički centar, nudi miran i autentičan doživljaj koji će privući ljubitelje prirode, kulturnog nasleđa i tradicionalne kuhinje.

PODZEMNI GRAD KARAĐORĐEVIĆA

Podzemni grad Karađorđevića je fascinantna istorijska znamenitost koja se nalazi u centru Malog Zvornika. Ovaj podzemni kompleks je izgrađen početkom 30-ih godina 20. veka kao sklonište za tadašnju kraljevsku porodicu Karađorđević i vladu Kraljevine Jugoslavije. Gradnja je prestala sa smrću naručioca Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Podzemni grad je upotrebljen samo jednom, tokom Aprilskog rata 1941, kada je tu tokom dva dana boravio mladi kralj Petar Drugi. Od 7. do 9. aprila 1941. ovde se i praktično raspala poslednja nada o odbrani Jugoslavije.

Smatra se jednim od najvećih podzemnih objekata tog vremena na Balkanu. Ovaj kompleks se sastoji od 75 prostorija koje su opremljene kako bi obezbedile udobnost i sigurnost. Tu su spavaće sobe, kuhinje, trpezarije, prostorije za boravak, ali i prostorije za skladištenje hrane i municije. Sve je bilo smišljeno tako da omogući duži boravak i pod zemljom.

Nakon završetka rata, podzemni grad je uglavnom napušten, ali je kasnije otvoren za javnost kao muzejska atrakcija. Posetioci mogu istražiti ove fascinantne tunele i sobe koje svedoče o vremenu rata i ulozi koju su igrali u zaštiti kraljevske porodice.

Duž hodnika su na čeličnim gredama ostali ventilatori iz predratnog vremena čija je namena bila da obezbede ravnomernu cirkulaciju vazduha iz skrivenih otvora u steni. Ventilacioni sistem nikad nije uključivan, pa je voda koja se cedi kroz stene napravila minijaturne stalaktite i stalagmite. Podzemni grad je jedinstveno mesto na kome se može videti kako bukvalno raste pećinski nakit kojeg je najviše u prostorijama koje su napuštene pre podziđivanja armiranim betonom.

Poseta podzemnom gradu Karađorđevića može pružiti dubok uvid u istoriju tog turbulentnog perioda, kao i u arhitektonsku i inženjersku veštinu koja je bila potrebna za izgradnju ovakvog objekta.

ARHEOLOŠKI LOKALITET „ORLOVINE”

Arheološki lokalitet „Orlovine” je važno arheološko nalazište u blizini Malog Zvornika, u Srbiji. Ovaj lokalitet je poznat po ostacima antičkog grada koji datira iz perioda od 6. veka nove ere.

Ovaj lokalitet je bio naseljen tokom rimskog perioda i bio je deo važnog sistema rimskih utvrđenja duž Dunava i Drine, a kasnije i srednjovekovnih srpskih. Grad je imao strategijski značaj kao granični punkt i centar trgovačkih ruta.

Arheološka istraživanja na ovom lokalitetu otkrila su ostatke zidina, kula, termalnih kupatila, rimskih vila i drugih objekata koji svedoče o životu u antičkom gradu. Pronađeni su i različiti artefakti poput keramičkih posuda, novčića, oružja i drugih predmeta koji su korišćeni u svakodnevnom životu.

Tragovi prošlosti / Foto ZZZSK u Valjevu

Uži gradski prostor zaštićen bedemima, koji su se sa „Orlovina” spuštali do Drine (gde se nalazila i luka), obuhvata oko 14 hektara. To ovaj grad čini jednim od najvećih koje je Vizantija podigla na teritoriji današnje Srbije.

Posetioci „Orlovina” mogu istražiti ove arheološke ostatke i dobiti uvid u život u antičkom periodu na ovom području. Lokalitet je otvoren za posete tokom određenih perioda, a postoje i interpretativne table koje pružaju informacije o istoriji i značaju ovog mesta.

„Orlovine” su važno kulturno i istorijsko nasleđe koje doprinosi razumevanju prošlosti ovog područja i antičkog sveta uopšte.

CRKVA MALI OSTROG

CRKVA Časnog krsta u Malom Zvorniku, ili Mali Ostrog, kako vernici drugačije nazivaju bogomolju u steni (poput manastira Ostrog u Crnoj Gori), otkrivena je pre 14 godina. Isklesana je u pećini, najverovatnije u periodu između 1932. i 1934. godine, u vreme kada je u Malom Zvorniku građen tajni podzemni grad kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Crkva Mali Ostrog je građena kao replika manastira Ostrog, koji se nalazi u Crnoj Gori, na steni iznad doline reke Zete. Izgradnja crkve Mali Ostrog predstavlja duboko duhovno značenje za lokalno stanovništvo i vernike koji dolaze da se mole i obožavaju.

Arhitektonski, crkva Mali Ostrog je izgrađena u duhu tradicionalne srpske pravoslavne arhitekture, sa zvonikom i kupolom. Unutrašnjost crkve je ukrašena ikonama i freskama koje prikazuju hrišćanske motive i svetitelje, čime se stvara duhovna atmosfera za molitvu i meditaciju.

Hram je u obliku krsta, ukopan u zemlju, dužine i širine od po 33 metra i gde je naknadno, 2018. godine, urađen zvonik na visini od 33 metra, sve u znaku stradanja Gospoda Isusa Hrista.

Poseta crkvi Mali Ostrog može biti duhovno iskustvo za vernike i posetioce koji su zainteresovani za pravoslavnu veru i tradiciju. Ovo je takođe i kulturno značajno mesto koje doprinosi bogatom nasleđu Malog Zvornika i okolnih područja.

 

PRIRODNE LEPOTE DRINE

Reka Drina je jedna od najlepših prirodnih lepota Balkana, a njen prolaz kroz različite pejzaže i terene pruža mnogo impresivnih prirodnih prizora. Divlja i neukrotiva lepota reke inspirisala je i legendu Holivuda Roberta de Nira da svoju ćerku nazove po njoj.

Drina, nastala spajanjem dve planinske lepotice Pive i Tare, nudi nezaboravnu avanturu i uživanje od samog početka. Kanjon reke Drine je spektakularan, sa strmim liticama i kristalno čistom vodom koja teče ispod. Ovo je fantastično mesto za rafting, vožnju čamcem ili kajakom, a pogledi sa litica su zaista impresivni.

Foto: V. M.

Duž reke Drine postoje brojni manji vodopadi i slapovi koji dodaju poseban šarm ovom području. Poseta nekim od ovih slapova može biti zaista impresivno iskustvo.

Drinsko/Zvorničko jezero je veštačko jezero koje je nastalo izgradnjom hidroelektrane na reci Drini. Ovo jezero je okruženo prelepim planinskim pejzažima i pruža izvanredne mogućnosti za ribolov, kupanje i rekreaciju na vodi.

Osim na vodi, Drina nudi i pregršt sadržaja na svojim obalama. Pored same reke, obala reke Drine nudi mnogo mogućnosti za rekreaciju i opuštanje na otvorenom. Ovo je odlično mesto za piknik, šetnju ili jednostavno uživanje u prirodi.

Područje duž reke Drine obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama. Ovo je idealno područje za ljubitelje prirode i ptica koji žele istražiti bogatstvo flore i faune ovog područja.

Poseta prirodnim lepotama reke Drine pruža nezaboravno iskustvo uživanja u spektakularnoj prirodi. Ovo područje nudi bogatstvo pejzaža, flore i faune, kao i različite aktivnosti na otvorenom za sve posetioce.

ZVORNIČKO JEZERO

Zvorničko/Drinsko jezero je veštačko jezero koje se nalazi na reci Drini, u blizini grada Zvornik, na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovo jezero je nastalo izgradnjom brane Zvornik, koja je deo hidroelektrane koja se koristi za proizvodnju električne energije.

Jezero se prostire na oko 8,1 km2 i ima ukupnu dužinu obale od oko 52 km.

Sa svojim kristalno čistom vodom i okolnim zelenim brdima, Zvorničko jezero je postalo popularna destinacija za rekreaciju, odmor i razne vodene aktivnosti.

Leti je moguće kupanje u kristalno čistoj vodi jezera koje pruža i odlične uslove za razne vodene sportove kao što su vožnja čamcima, kajakarenje, džet-ski vožnja i jedrenje.

Zvorničko jezero je poznato po bogatstvu ribljeg fonda, što ga čini idealnim mestom za ribolov. Posetioci mogu uživati u pecanju različitih vrsta riba kao što su šaran, smuđ, štuka i som.

Foto:V.M.

Naravno, ulov može i da se odmah konzumira, a obala je idealna za organizovanje piknika.

Posebna čar jezera i okolnih šuma je bogatstvo staništa raznih vrsta ptica, što čini ovo područje odličnim mestom za posmatranje ptica.

Zvorničko jezero je takođe okruženo predivnim pejzažima i prirodnim lepotama, te posetioci mogu uživati u šetnjama i istraživanju okoline ili vožnji bicikla duž prelepe obale. Ova destinacija je popularna kako među lokalnim stanovništvom, tako i među turistima koji traže miran odmor u prirodi.

RADALjSKO JEZERO

Radaljsko jezero se nalazi u blizini Malog Zvornika. Ovo veštačko jezero formirano je izgradnjom brane na reci Radalj, koja je pritoka reke Drine. Iako je manje poznato od nekih većih jezera u okolini, poput Zvorničkog jezera, Radaljsko jezero ipak privlači posetioce svojom mirnom atmosferom i prelepim pejzažem.

Ribolovci ne zaobilaze ovo jezero jer se ono redovno poribljava i bogato je raznim vrstama ribe - štuka, klen, bela riba. Okolne šume su bogate sa divljači pa ih ne zaobilaze ni lovci.

Tokom toplih letnjih meseci, jezero nudi osveženje i mogućnosti za plivanje i kupanje, vožnju čamcima i pedalinama.

Foto RTV Podrinje

Tekst potpisa

Obala jezera pruža odlične lokacije za organizovanje piknika, roštiljanje i opuštanje na otvorenom. Posetioci mogu doneti svoju hranu i provesti prijatan dan sa porodicom ili prijateljima.

Okolina jezera nudi predivne pejzaže i staze za šetnje ili lagano planinarenje. Posetioci mogu istraživati okolne šume i uživati u prirodi.

Radaljsko jezero, iako manje poznato, pruža mogućnost za opuštajući boravak u prirodi i aktivnosti na otvorenom. Za ljubitelje mira i tišine, ovo je odlično mesto za beg od gradske vreve i uživanje u prirodnom okruženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije