SLUČAJ PANTIĆ POSLE 23 GODINE OPET NA POČETKU: Šta se dešava posle vraćanja predmeta o ubistvu novinara "Novosti" u jagodinsko tužilaštvo

Z. Gligorijević, V. Crnjanski Spasojević

16. 04. 2024. u 11:40

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal vratilo je spise predmeta Višeg javnog tužilaštva u Jagodini o ubistvu novinara našeg lista Milana Pantića, koje mu je jagodinsko tužilaštvo dostavilo 30. juna 2022. Kako su naveli, zasada nema dokaza da je u pitanju delovanje organizovane kriminalne grupa, što je zakonski uslov za određivanje nadležnosti tog tužilaštva, potvrđeno je za "Novosti" u Višem javnom tužilaštvu u Jagodini.

СЛУЧАЈ ПАНТИЋ ПОСЛЕ 23 ГОДИНЕ ОПЕТ НА ПОЧЕТКУ: Шта се дешава после враћања предмета о убиству новинара Новости у јагодинско тужилаштво

Hodnik zgrade gde je ubijen Milan Pantić

Nakon vraćanja predmeta, 5. februara, jagodinsko tužilaštvo uputilo je dopis MUP-u Srbije - Upravi kriminalističke policije, u kom ga obaveštavaju "da su spisi predmeta vraćeni" i da je potrebno "nastaviti sa preuzimanjem svih neophodnih radnji u cilju otkrivanja identiteta učinioca, uz redovno obaveštavanje da li je u međuvremenu bilo određenih aktivnosti policije u tom pravcu".

Ovo je suština saopštenja koje nam je dostavilo Više javno tužilaštvo. Ono je u postupku prikupljanja dokaza radi pronalaženja Pantićevih ubica i motiva za izvršenje dela još 30. januara 2018. donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N. N. učinioca. Saslušano je 17 svedoka i formirano 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći, prema Nemačkoj i BiH.

- Posebno napominjemo da će Više javno tužilaštvo u Jagodini u narednom periodu, u saradnji sa policijom, nastaviti prikupljanje dokaza radi rasvetljavanja svih okolnosti izvršenja ovog teškog krivičnog dela - navodi se u saopštenju.

Milan Pantić / Foto arhiva

Milan Pantić

Veran Matić, predsednik Državne komisije za istraživanje ubistava novinara, komentariše da su dve godine, koliko je trajalo razmatranje Tužilaštva za organizovani kriminal da li je nadležno ili ne, obično dovoljne da istrage budu završene i napisane optužnice.

- A ovde je samo razmatrano toliko dugo i vraćeno na lokalni nivo! Tokom "razmatranja", predstavnici Radne grupe MUP-a koji su radili na ovom slučaju, nisu pozvani ni na razgovor, da predoče dokaze i argumente. U međuvremenu je vodeći inspektor, šef Radne grupe Dragan Kecman, otišao u penziju, i sada će morati da se formira novi tim za istragu. Podsećam da je ovo osma radna grupa koja se bavila slučajem ubistva Milana Pantića. U ovom slučaju bilo je manje entuzijazma i posvećenosti u rešavanju slučaja od samog početka rada Komisije za istraživanje ubistava novinara i, tek kada je Kecman, posle rada na slučaju Ćuruvija preuzeo i ovaj predmet, došlo je do pomaka. Sada će, svakako, biti teže nastaviti sa istragom, ali je to neophodno. Dovršiti istražne radnje koje treba da definiše javni tužilac i odrediti novog vodećeg istražitelja od kredibiliteta i uspešnosti i posvećenosti u radu, kakve je imao Kecman - kaže Matić.

Na pitanje ima li bojazni da bi i ovaj slučaj mogao da zastari kao predmet vezan za ubistvo novinarke Dade Vujasinović, Matić je decidiran da ni slučaj Dade Vujasinović ne treba zatvarati, bez obzira na pravna ograničenja, već da je potrebno istrajno i uporno raditi na rasvetljavanju.

NOVI DOKAZI

MATIĆ se poziva na javno svedočenje Ljubodraga Stojadinovića u tekstu "Jedan dan sa Dadom Vujasinović", koje donosi nove podatke i ojačava jedan od mogućih pravaca za razrešenje njene smrti:

- Veoma je važno da nadležni tužilac uzme obaveštenje od autora teksta i da se pronađe dokaz, tj. da se traži da se pronađe pismo sa pretnjom (od vojnih ili civilnih vlasti kojima je predao). Naravno i da se objavi.

- U slučaju Milana Pantića mogu da zastare slučajevi od kojih zavisi rešavanje i motivi za ubistvo, i na tome je veoma važno da tužilaštvo prioritetno radi. Još ima neistraženih činjenica i mogućih svedočenja koji nisu obrađeni - konstatuje Matić.

Dopisnik "Novosti" iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001, udarcima s leđa, ispred svoje zgrade u Jagodini, dok se vraćao u papučama sa kupljenim hlebom. Pantić je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, a ubistvo se povezuje sa privatizacijom cementare u Paraćinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave