VIHOR SRPSKOG ORUŽJA BRIŠE NEBOM I ZEMLJOM: Najsloženiji segment jedne od najvećih i najsveobuhvatnijih vežbi VS u petak na Pešteru

B.Subašić

18. 04. 2024. u 10:00

Vučević: Pokazaćemo nedobronamernima da naša zemlja nije džak za udaranje, ne mogu nas omalovažavati. Na poligonu više od 500 tipova naoružanja, od čega više od 270 najsloženijih, i 2.000 vojnika

ВИХОР СРПСКОГ ОРУЖЈА  БРИШЕ НЕБОМ И ЗЕМЉОМ: Најсложенији сегмент једне од највећих и најсвеобухватнијих вежби ВС у петак на Пештеру

foto: Vojska Srbije

 

foto: Vojska Srbije

 

VOJSKA Srbije ovih dana na Združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem "Vihor 2024" pokazuje odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva u taktičkim i vatrenim zadacima odgovora na krizu u uslovima koji su maksimalno približeni realnoj borbi. A, u finalnoj etapi "Vihora 2024" sutra na Pešteru učestvovaće 2.000 pripadnika Vojske Srbije i biće prikazano i više od 500 tipova naoružanja, od čega više od 270 najsloženijih i najvrednijih sistema naoružanja.

Foto Vojska Srbije

 

- Pokazaćemo ne samo sposobnost naše vojske, nego i poslati jasnu poruku građanima Srbije da je naša vojska obučena, hrabra, a svima onima koji nisu dobronameni prema Srbiji, pokazaćemo da naša zemlja nije džak za udaranje i da nas niko neće omalovažavati - rekao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Vučević sa vojnicima

Vežba "Vihor 2024" se realizuje na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva predstavlja jednu od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je VS izvela.

U aktivnostima koje traju od 8. do 21. aprila na desetinama lokacija nekoliko hiljada naših vojnika uvežbava izvođenje borbenih dejstava u operacijama na kopnu, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima, a scenario vežbe odgovara uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji.

foto: Vojska Srbije

Specijalci u akciji

Jedinice iz sastava kopnene i vazduhoplovne komponente i specijalne jedinice VS izvode odeljenska, vodna i četna bojeva gađanja, taktička uvežbavanja, trenažne letove, bombardovanje i raketiranje, desantiranje i savlađivanje vodenih prepreka.

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva uvežbavaju taktičke radnje na maršu i posedanje rezervnih vatrenih položaja. Obuka se izvodi na gotovo svim protivvazduhoplovnim sistemima u naoružanju VS u sadejstvu s jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja i lovačkom avijacijom. Visoka osposobljenost PVO i integracija u jedinstven sistem je imperativ u uslovima masovne upotrebe daljinski pilotiranih vazduhoplova i drugih sredstava za napad iz vazduha.

foto: Vojska Srbije

"Kobre" se ukrcavaju u helikopter

Specijalne snage VS predstavljaju borbeni timovi iz sastava Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", koji uz podršku helikopterske jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO izvode zadatke u pokretu i uvežbavaju izvođenje dejstava u protivterorističkoj operaciji u ruralnoj sredini. Jedinice 63. padobranske brigade uvežbavaju vertikalni manevar, a timovi 72. brigade za specijalne operacije uvežbavaju borbu u ruralnoj sredini.

Ono što je planirano za 19. april na privremenom poligonu Pešter, gde će združene snage VS Srbije prikazati osposobljenost za izvođenje napadne operacije, najsloženiji je segment "Vihora 2024" .

foto: Vojska Srbije

Borbena vozila pešadije

Među ključnim oklopno-mehanizovanim sredstvima koja učestvuju na vežbi su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, MRAP, BRDM 2 -MS, "miloš", "lazar-3", usavršena samohodna haubica 122 mm 2S1 "gvozdika", raketni sistem LRSVD 128 mm M17 "Oganj", samohodna top-haubica 155 mm "NORA-B52" i vozila "hamer".

Iz vazduha će dejstvovati avioni "mig-29", modernizovani "orao", "super galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "Mi-8", "H-145M", "gama", transportni avioni "CASA-295" i "An-26", daljinski pilotirani vazduhoplov "CH-95". Protivvazduhoplovno dejstvo prikazaće raketni sistem za "FK-3" i artiljerijsko-raketni sistemi "Pancir-S1" i "Pasars". Prikazaće se i rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, kao što su izviđačka bespilotna letelica "pegaz", dron malog dometa "vrabac", naoružana bespilotna letelica kratkog doleta "senka", kiler dron "osica", naoružani dron "obad", kao i naoružani mini-kvadrikopter "komarac".

Foto: Vojska Srbije

Dron "komarac"

"Komarac" ubojit sa daljine

SRPSKI taktički dron-kamikaza "komarac" je dejstvujući na poligonima VS tokom vežbe "Vihor-2024" pokazao veoma dobre rezultate prilikom dejstva kumulativnom bojevom glavom po oklopljenim ciljevima, ali i parčadno dejstvo sa bojevom glavom koja je pogubna za protivničku živu silu, rekao je dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

Borbeni "komarac" je dokazao da sa daljine veće od 10 kilometara može da uleti kroz prozorsko okno zaspe gelerima protivnika, zahvaljujući vrhunskom umeću prve generacije operatera daljinski pilotiranih vazduhoplova, koji neprestano razvijaju razvijaju taktike napada na pokretne i nepokretne ciljeve.

Sadejstvo

U "Vihor 2024" je uključen i deo rezervnog sastava VS.Podršku borbenim jedinicama pružaju pripadnici opštih i logističkih službi, koji obezbeđuju neprekidnost veze, transporta, ishrana, popuna ubojnim sredstvima, zdravstvenu zaštitu i ispravnost ratne tehnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)