DA LI STE IH VIDELI?: Počinje Međunarodni popis belih roda, DZPPS poziva građane da učestvuju u prebrojavanju

Lj.P.

23. 04. 2024. u 15:31

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) sprovodi 8. Međunarodni popis belih roda i poziva sve zainteresovane građane da učestvuju u prebrojavanju ovih ptica i na taj način doprinesu proširivanju znanja o brojnosti ovih ptica, gnezdilištima, navikama kao i broju njihovih mladunaca.

ДА ЛИ СТЕ ИХ ВИДЕЛИ?: Почиње Међународни попис белих рода, ДЗППС позива грађане да учествују у пребројавању

FOTO: Kristina Milošević Kalman Moldvai

Popis je planiran u dva kruga. Prvi u periodu od 22. aprila do 31. maja i drugi od 17. juna do 15. jula. Za popis je važno da učestvuje veliki broj ljudi, ljubitelja ptica i prirode.

- Bela roda je lako uočljiva i prepoznatljiva ptica, krupna, velika, belo-crne obojenosti, dugih crvenih nogu i kljuna – objašnjava kristina Milošević, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator popisa u Srbiji. - Gotovo je nemoguće pomešati je sa nekom vrstom, pogotovo što je karakteristično za njih da naseljavaju isključivo ljudska naselja i za smeštaj svojih masivnih gnezda najčešće koriste električne stubove, krovove, dimnjake i drugo. Zato je ovo popis u kojem može da učestvuje najšira javnost, samo je potrebno ispoštovati određene metode kako bi sakupljeni podaci bili kvalitetni.

Ranije su rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slme ili stablima drveća, ali poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio. Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezduće sezone.

FOTO: Kristina Milošević Kalman Moldvai

Ljudi su ranije, kako navode u DZPPS, svoje aktivnosti i obaveze u poljoprivredi usklađivali sa dolaskom ptica selica iz Afrike, a među njima su najuočljivije bele rode, stoga je u kulturi ona prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vrrmena. Bela roda je strogo zaštićena vrsta, i onome ko ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca se na njih ili na bilo koji način uznemirava, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Popis belih roda jedan je od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sporovodi se svake desete godine. Ove godine se organizuje po osmi put na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja.

Organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife partner u Nemačkoj, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sporovodiće popis na teritoriji Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste.

- Brojanje se sprovodi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države-dodaje kristina Milošević. - Za ovu priliku smo napravili posebnu aplikaciju za mobilne telefone koja se može preuzeti sa sajta pticesrbije.rs, pomoćukoje se mogu lako, a kvalitetno prikupiti podaci. Za popis se takođe može koristiti i jednostavan formular koji se može takođe pronaći na sajtu.

Zainteresovani za učešće u popisu mogu se obratiti nacionalnom koordinatoru za popis, Kristini Milošević na mejl rode@pticesrbije.rs ili na broj telefona 021/304-4925.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)