MLADI NE ODUSTAJU OD RODITELJSTVA: Rusko-srpski naučni seminar o „Životnom svetu studenata“ i omladinskoj politici (FOTO)

R. Š.

24. 04. 2024. u 11:44

Univerziteti iz Jekaterinburgu (Rusija), Beograda i Banjaluke učesnici su rusko- srpskog naučnog seminara o „Životnom svetu studenata i mladih: društvenim idejama, strategiji i resursima omladinske politike''.

МЛАДИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД РОДИТЕЉСТВА: Руско-српски научни семинар о „Животном свету студената“ и омладинској политици (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Organizator je bila Visoka škola za javnu upravu i preduzetništvo Uralskog federalnog univerziteta u Jekaterinburgu, a učesnici Centar za ruske studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci.

Bio je to deo desete međunarodne naučno-praktične konferencije „Strategije razvoja društvenih zajednica, institucija i teritorija'' - Regionalne zajednice pod sankcijama: prognoze i prozori mogućnosti“. Seminar su vodili direktor Centra za ruske studije Univerziteta u Beogradu prof. dr Siniša Atlagić i direktor Visoke škole za javnu upravu i preduzetništvo Uralskog federalnog univerziteta prof. dr Aleksej Kljujev.

Iako mlađe generacije imaju kritički odnos prema reproduktivnom razvoju, neki smatraju da ih treba zaštititi od pogrešnih primedbi koje im se upućuju.

- Poslednjih decenija je postojao globalni fenomen, da kasnije rođaju decu, ali postoje i pozitivne promene u demografskom ponašanju mladih, na primer, smanjenje ranih trudnoća, kvalitativna promena u odnosu na rađanje i abortus i orijentacija ka tradicionalnim vrednostima. Potcenjuje se činjenica da je mlada generacija 1990-ih ušla u aktivno rađanje. Odluka o odlaganju rođenja deteta nije ravna odustajanju od roditeljstva. Nedavna istraživanja su pokazala da raste prestiž roditeljskog rada i menja se odnos prema porodicama sa više dece - naveo je Jurij Rudofovič, doktor filozofskih nauka.

Foto: Privatna arhiva

Rusko-srpski naučni seminar

U svom izlaganju „Alternativni modeli pružanja pomoći mladima u riziku“ Andrea Rakanović Radonjić, profesor na Katedri za socijalni rad Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci, istakla je da je trećina mladih u Srpskoj nezaposlena i da više od 60 odsto ulazi u kategoriju dugoročno nezaposlenih, jer su na evidenciji duže od godinu dana.

- Ne posvećuje se dovoljno pažnje određenim kategorijama mladih koji su u riziku, a to su oni bez (adekvatnog) roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju, oni koji žive u porodicama sa poremećenim prilikama, žrtve nasilja i trgovine ljudima, mladi sa društveno neprihvatljivim ponašanjem i oni koji su izloženi socijalno rizičnim

ponašanjima. Zato je važna ciljana podrška ovim rizičnim grupama, uključujući i kao veoma važno, smanjenje migracionog raspoloženja među srpskom omladinom – izložila je Andrea Rakanović Radonjić.

Foto: Privatna arhiva

Pogrešne primedbe mladima

Magistar Nikola Perišić, istraživač Instituta za političke studije iz Beograda, naveo je da je jedan od prioriteta Strategije omladinske politike u Republici Srbiji do 2030. godine unapređenje učešća mladih u političkom procesu. Iako sociološke studije koje je predstavio, pokazuju nizak nivo poverenja u političare i politički sistem, on smatra da problem može da se reši merama kao što su: uvođenje političke pismenosti u srednjoškolske obrazovne programe, povećanje kvote za poslanička mesta za građane mlađe od 30 godina i snižavanje starosne granice za ostvarivanje pasivnih političkih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)