STANJE NA DEPONIJI „DUBOKO“ ZA NIJANSU BOLJE: Akcija gašenja paljevine se nastavlja

Никола Јанковић
Nikola Janković

10. 05. 2024. u 10:10

Posle pojačanih napora u gašenju požara i noći u kojoj je padala kiša nad Užicem, stanje na Regionalnoj deponiji „Duboko“ u petak je značajno bolje, ali je i dalje primetna velika količina dima nad ovim područjem, a akcija gašenja paljevine se nastavlja.

СТАЊЕ НА ДЕПОНИЈИ „ДУБОКО“ ЗА НИЈАНСУ БОЉЕ: Акција гашења паљевине се наставља

Foto: MUP

Sve aktivnosti definisao je koordinacioni tim, koji se u četvrtak po podne sastao u Užicu, a u kome su potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, načelnik Sektora za vanredne situacije Republike Srbije Luka Čaušić, članovi Gradskog štaba za vanredne situacije, predstavnici Vojske Srbije, Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“, ministarstava zdravlja, poljoprivrede, zaštite životne sredine, Javnog preduzeća „Srbijavode“, Javnog preduzeća „Srbijašume“ i drugih relevantnih institucija.

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da su sve službe koje mogu da doprinesu uključene u akciju i da se danonoćno radi na rešavanju problema.

- Želim da se zahvalim pripadnicima MUP-a, Sektoru za vanredne situacije, Helikopterskoj jedinici, “Srbijavodama”, kao i svim javno-komunalnim i privatnim preduzećima koja su obezbedila tešku mehanizaciju – rekla je ministarka Vujović.

Na gašenju požara angažovano je 90 kamiona i 20 bagera, od juče su tu i dva helikoptera, a pomoć Užičanima pružaju i sve okolne opštine. Na terenu su vatrogasci iz Užica, Čačka, Prijepolja, Kragujevca i Kraljeva.

- Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije napravili smo plan aktivnosti koje se odnose na nastavak sanacije dela deponije i gašenje požara, kao i na izgradnji novih pristupnih puteva sa bočnih strana, kako ne bi došlo do odrona sa vrha samog tela deponije - naglasila je gradonačelnica Raković Radivojević - Oglašavaćemo se i dalje sa svim novostima, građani neće ostati uskraćeni za informacije.

Foto: MUP

Podsetimo, požar u Regionalnoj deponiji „Duboko“ kod Užica, izbio je 5. maja, lokalizovan je, ali se ponovo razbuktao posle urušavanja dela deponije. Tada su zatrpani pristupni putevi na deponiji, koji su izgrađeni kako bi se lakše dolazilo do žarišta.

Procenjeno je da je do požara došlo zbog velike emisija metana nastale mikrobiološkom razgradnjom organskih supstanci iz otpada. Ugrožene su površinske i podzemne vode, zemaljište i vazduh. Sve ovo rezultat je odustajanja od savremenih standarda prema kojima je deponija sa reciklažnim centrom trebalo da funkcioniše, a što su prilikom izgradnje i bili uslovi da deponija uopšte postoji. Na ovaj način Užice je dospelo u nezavidnu situaciju: količine otpada koje se svakodnevno dovoze iz više opština, iz dva okruga, prevazilaze loše organizovane preradne kapacitete - tako su Ere, umesto moderne deponije, dobili ogromno smetlište.

Jedini način da se stanje popravi su najavljene investicije i rigorozna kontrola prilikom trošenja novca u ovom poslu. To je obećanje koje je Vlada Srbije uputila Užičanima.

- Vlada Srbije je odlučna da ovaj problem u potpunosti reši. Odvojili smo 30 miliona evra da Regionalnu deponiju „Duboko“, koju koriste skoro cela dva okruga, saniramo i uvedemo u najviši standard – rekla je ministarka Irena Vujović, tokom jučerašnje posete Užicu.

Ona je naglasila da će međunarodni tender za izvođača radova biti objavljen u narednim danima, a obimni i kompleksni radovi će krenuti do kraja ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)