NAKON ŠTO JE PATRIJARHU ZABRANJEN ULAZAK NA KiM: Oglasila se SPC

D.B.M.

13. 05. 2024. u 16:46

NAKON što su patrijarh Porfirije i sedmorica episkopa vraćeni danas sa Merdara, jer im prištinske vlasti nisu dozvolile da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, kako bi prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg Sabora koji je trebalo da počne sutra u Pećkoj patrijaršiji, oglasila se SPC.

НАКОН ШТО ЈЕ ПАТРИЈАРХУ ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК НА КиМ: Огласила се СПЦ

Foto P. Milošević

- Patrijarha Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da, po ustaljenoj proceduri,u popodnevnim časovima doputuje u sedište SPC, manastir Pećku patrijaršiju,na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili službenici privremenih vlasti u Prištini i, bez ikakvog obrazloženja,saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu - piše u saopštenju SPC. - Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru SPC i episkopima zabrani dolazak u drevno sedište SPC jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja srpske crkve i srpskog naroda na KiM.

U saopštenju se još navodi da patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva:

- Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće.

Zasedanje Sabora počeće sutra u hramu Svetog Save na Vračaru gde će liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9.00 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice